Първата вълна на COVID-19 е свързана с дългосрочни симптоми на

...
Първата вълна на COVID-19 е свързана с дългосрочни симптоми на
Коментари Харесай

Първата вълна на COVID-19 е свързана с дългосрочни симптоми на депресия

Първата вълна на COVID-19 е обвързвана с дълготрайни признаци на меланхолия, откри английско изследване, представено от електронното издание EurekAlert.

Хората, които са боледували от инфекцията при започване на 2020 година, са 1,67 пъти по-склонни да проявят клинично значими равнища на тревога след 13 месеца спрямо незаразените през същия интервал от време. 

Учени от университета на Лийдс са разговаряли с над 3000 възрастни от Англия.

Проучването разчита на самопреценката на участниците за COVID-19, защото при започване на пандемията проучванията бяха много лимитирани. Въпреки това броят на регистрираните случаи на инфектираните е подобен с тези при две други основни английски изследвания, извършени по същото време.  

Установено е също, че съществуването на психологично заболяване преди експлоадирането на пандемията е обвързвано с нараснали шансове за заразяване с COVID-19. Възможните аргументи за това могат да включват фактори, свързани с метода на живот - тютюнопушене, разтърсено физическо здраве поради неприятното психологично положение и по-небрежно отношение към съблюдаване на въведените ограничавания поради новия ковид. 

Предишни английски изследвания демонстрираха увеличение на признаците на тревога и меланхолия при пациенти, които евентуално са се заразили с COVID-19, като се смяташе, че  не престават единствено до към шест месеца след инфектирането. 

На базата на данните от допитването специалистите от университета на Лийдс вършат съмнение, че вирусът може да има по-дълготрайно влияние върху психологичното здраве, в сравнение с се приемаше до момента, написа Българска телеграфна агенция. Учените приканват медицинските експерти да вземат под внимание данни от лекуването на инфектирани с COVID-19 пациенти. " Получените резултати от нашето проучване акцентират какъв брой е значимо персоналните лекари и другите медици да бъдат бдителни към тези по-дълготрайни признаци и да включат терапия и поддръжка за психологичното, както и за физическото здраве на пациентите ", инфектирани с новия ковид, споделя проф. Дарил О’Конър от изследователския екип.  

Учените акцентират, че дългият COVID-19 може да е фактор за техните констатации, защото дълготрайни признаци като отмалялост, нарушавания на съня, главоболие, мозъчна мъгла, загуба на усет и подушване, както и зной могат да допринесат за тревога и меланхолия. 

Те са на мнение, че е належащо в допълнение изследване, с цел да се открият аргументите за дълготрайното влияние на КОВИД-19 върху психологичното здраве.  

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР