Първата стихосбирка на Юксел Кадриев се нарича Намираш. Губиш. Получаваш.

...
Първата стихосбирка на Юксел Кадриев се нарича Намираш. Губиш. Получаваш.
Коментари Харесай

Юксел Кадриев за поетичната си книга: Един човек да докосна с нея, ще е имало смисъл

Първата стихосбирка на Юксел Кадриев се назовава " Намираш. Губиш. Получаваш ". Тя е под редакцията на огромния композитор, стихотворец и артист Михаил Белчев и разкрива една огромна обич на водещия на bTV Новините - писането.

" Както споделя Мишо Белчев, същинска храброст е да отвориш душата си. В началото не бях напълно сигурен какво значат тези думи. Последната стъпка преди да издам книгата е в действителност да отворя душата си, тъй като знаех, че най-малко един човек ще я купи и най-малко един човек ще огледа вътре в мен, скритом. " - споделя той за потребността от храброст, когато се издава книга.

В предоговра към книгата Михаил Белчев написа - " живеем във време без чувство за романтика ". Съгласен с тези думи, Юксел Кадриев декларира: " Ние постоянно забравяме, че по тези ширини сме повече търпеливи, в сравнение с толерантни. В последните години романтиците ги считат за луди. Живеем във времето на прагматиците ".

Водещият на bTV Новините споделя още, че написа постоянно, когато нещо го раздруса, без значение дали възприятието е позитивно, или негативно.

" Трябва да е задоволително мощно. Това предизвика душата и мисълта ти да сглоби вътре в себе си едни рими и фрази, които след това да запишеш на бързо на белия лист, да ги оставиш да отлежат. "

Не помни първото си стихотворение, единствено някои несполучливи опити за писане в трети клас. Започва да си разрешава да написа преди 5 години. Показва стиховете си на единствено на един-двама от най-близките си. Те го предизвикват както да продължава да написа, по този начин и за издаването на книгата.

" Мечтите са тези, които ни разграничават от всички останали бозайници. Мечтите ни карат да гледаме нагоре. Дори хората, които не в ярват, и в най-тежките, и в най-щастливите си моменти поглеждат нагоре. И единствено този взор е кадърен да ни изтегли от блатото на нелепостта и всекидневието. Всеки ден ние се лутаме, самата гравитация ни дърпа надолу. И единствено погледът нагоре ни кара да стартираме да се изкачваме стълба по стълба, с цел да стигнем най-после и да кажем " Благодаря ти, боже! ".

Юксел значи " избухлив поток ". Точно подобен е бил той в детството си. Този интервал от живота си свързва най-много с равнодушие.

" В днешни дни хората знаят, че съм най-буен, когато мълча. Детството го свързвам с това по какъв начин бягахме да се къпем на Дунав, ходехме лятно време да берем дини, череши... Надявам се и днешните деца да имат тази опция да живеят нехайно. На нас ни се постановяваше да помним всички телефонни номера наизуст. Колко постоянно през днешния ден се плацикаме в коритото на мобилните устройства и забравяме да се потапяме в океана, който една книга може да нарисува. Седим, цъкаме.. А друго е да отвориш книгата и да я помиришеш. Един човек да докосна с моята книга, ще е имало смисъл. "

Малко преди да навърши 50 години, признава: " Тепърва следва огромната забава в живота ми. Истинския живот на един мъж стартира от 50-те. Аз имам още 2 години да се приготвя за купона.

Един от стиховете му е отдаден на рева, а сълзата за него е най-чистата течност във вселената, която може да очисти и тъгата, и душата.

Не се опасявай да плачеш.
Плачът измива душата.
Не се опасявай да плачеш.
Плачът измива сърцата.

Не се опасявай да плачеш.
Плачът ни буди засмяни.
Не се опасявай да плачеш.
Плачът е подарък за определени.

Не приема рева за уязвимост, тъй като човек, откакто е плакал, гледа с други очи в живота.

Новината, която мечтае да заяви в ефир е, че пандемията от COVID-19 е завършила, а България желае да види България щастлива.

" Не знам какво е за мен България само че знам къде е - в сърцето. А нещата които са там, мъчно се разказват. Но те са красиви. "

Юксел Кадриев е роден на 27 март в Оряхово. Завършва НАТФИЗ със компетентност " Публична тирада ". Телевизионната му кариера стартира през 1998 като водещ на вести. През 2003 година той се причислява към екипа на bTV. Казва че от този момент малкия екран се е трансформирала в негов втори дом.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР