Първата стъпка към решаването на много житейски проблеми е да

...
Първата стъпка към решаването на много житейски проблеми е да
Коментари Харесай

Когато сте погълнати от тревоги или умът ви зацикли върху мисъл или проблем, просто „рестартирайте“

Първата стъпка към решаването на доста житейски проблеми е да се пренастроите. Когато телефонът или компютърът ви се повреди, нормално решението е просто да го изключите и включите още веднъж. Оказва се, че същото важи и за хората! Понякога новото начало е това, от което се нуждаете, с цел да се измъкнете от положението си - без значение дали става дума за серпантина на тревога, депресивна мъгла или просто за глава, цялостна със забързани мисли.

Може би това няма да реши казуса изцяло, само че е положително начало. Когато рестартирате съзнанието си, можете да се заземите, да се върнете сега и да намерите място за размисъл и деяние. Ето по какъв начин да го извършите.

Какво е осъзнатост?

Осъзнатостта е деяние, при което се намираш в сегашния миг, вместо да размишляваш върху предишното или сегашното. Освен това сте по-наясно с нещата, които усещате (чрез зрение, подушване, слух, усет и допир) и чувствате. Правите го без наказание, а единствено с приемане.

Когато става въпрос за осъзнатост, множеството хора се сещат за медитация. И въпреки че тя несъмнено е един от методите за реализиране на осъзнатост, тя не е единственият способ.

Защо осъзнатостта е значима?

Понякога се оказвате под контрола на мощни страсти. Стресиращите мисли гълтам всичко останало и оказват въздействие върху продуктивността, връзката и способността ви да се грижите за себе си. Като практикувате осъзнатост, можете да пренасочите фокуса си, да се закотвите сега и по-късно да върнете зад кормилото – там, където са отрицателните мисли и усеща.

Пренастройването на съзнанието може да бъде потребно, когато:

- се борите с огромни емоции;

- просто не се чувствате на себе си;

- не можете да спрете да размишлявате върху едно и също нещо;

- чувствате, че нещо не е наред, само че не знаете какво;

- имате проблеми с фокусирането върху ежедневните си задачи;

- непрестанно се тревожите за бъдещето или предишното.

8 метода за рестартиране на съзнанието

Вземете си душ. Истински душ, а не един от тези 10-минутни бързи душове, които вършиме на автопилот, преди да избягате някъде. Отделете време, с цел да изберете подобаващата температура и да настроите атмосферата със свещи или музика. И когато сте там, пробвайте се в действителност да възприемете всички чувства: миризмата на измиващото средство за тяло, звука на водата, която се капе върху плочките, чувството, че шампоанът се размива под пръстите ви. За спомагателна стимулация на сетивата завършете душа със бликам от доста гореща или доста студена вода. Завършете с успокоителен лосион или извънредно пухкава пижама и ще започнете на чисто.

Раздвижете се. Ако желаете да пренасочите съзнанието си, започнете с оживление на тялото си. Не е наложително да е интензивно (но може, в случай че искате). Леките придвижвания като разпъване или вървене работят също толкоз добре. Важното е да се концентрирайте върху метода, по който тялото ви се движи и усеща. Забелязвайте по какъв начин мускулите ви се стягат, по какъв начин сърцето ви бие, по какъв начин дъхът ви се усилва и понижава.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР