Първата регистрирана употреба на термина Черен петък“ се прилага не

...
Първата регистрирана употреба на термина Черен петък“ се прилага не
Коментари Харесай

Каква е истинската история на Черния петък?

Първата записана приложимост на термина „ Черен петък “ се ползва не към празничното извършване на покупки след Деня на благодарността, а към финансовата рецесия: по-конкретно, сривът на пазара на злато в Съединени американски щати на 24 септември 1869 година Двама известни безмилостни финансисти от Уолстрийт, Джей Гулд и Джим Фиск, работиха дружно, с цел да изкупят колкото се може повече злато, надявайки се да вдигнат цената до небето и да го продадат с изумителни облаги. В оня петък през септември конспирацията най-сетне се разплита, изпращайки фондовия пазар в свободно рухване и банкрутирайки всички - от бароните на Уолстрийт до фермерите.

През последните години се появи различен мит, който придава изключително противен поврат на традицията, потвърждавайки, че през 1800 година притежателите на южни плантации са можели да купуват поробени служащи с отстъпка в деня след Деня на благодарността. Въпреки че тази версия на корените на Черния петък разбираемо е предиздвикала някои да приканват за протест на празника за търговия на дребно, тя в действителност няма съображение.
Снимка: istockphoto.com
Освен това Черен петък е бил термин за разказване на пешеходен и авто трафик. През 50-те години на предишния век полицията във Филаделфия постоянно е виждала огромен безпорядък в деня след Деня на благодарността. Орди от хора се насочват към града в този петък преди огромния футболен мач сред армията и флота всяка година в събота след Деня на благодарността.

Тогава полицията във Филаделфия нарекла този безпорядък Черен петък. Органите на реда в никакъв случай не са могли да си вземат този почивен ден и работели на спомагателни смени заради претовареността.

До 1961 година терминът Черен петък се постанова макар многочислените опити на притежателите на магазини да го трансформират на Големия петък. През 80-те години терминът стартира да се популяризира в цялата страна и търговците на дребно го трансформират в нещо, което ще им бъде от изгода.
Снимка: istockphoto.com
Магазините записваха облагите си в черно, а загубите в алено. Идеята беше да станат черни след година на алено. С други думи, търговците на дребно желаеха да имат облага след година на загуби. 

Сега Черният петък е дълъг празник за търговия на дребно. Купувачите са похарчили 9,12 милиарда $ онлайн по време на Черния петък през 2022 година 47% от продажбите в Черния петък са осъществени през мобилни телефони през 2022 година Американците икономисват приблизително 24% на Черния петък. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР