Първата регионална иновационна долина в България ще бъде открита в

...
Първата регионална иновационна долина в България ще бъде открита в
Коментари Харесай

Страхотна новина за Пловдив! Ставаме първата иновационна долина в България

Първата районна иновационна котловина в България ще бъде открита в Пловдив през октомври т.г. Тя ще работи в региона на биоикономиката и храните и ще бъде една от стоте такива структури в целия Европейски съюз. Това оповестиха новият български еврокомисар Илиана Иванова и министър председателят акад. Николай Денков след срещата си през днешния ден.
„ Целта на самодейността е да се помогне най-много на дребните и междинни предприятия да открият връзка сред научните проучвания, нововъведенията и бизнеса и по този метод да се насърчи предприемачеството “, изясни Илиана Иванова, която дава отговор за нововъведения, обучение, просвета, просвета, юноша и спорт в Европейската комисия (ЕК). Търсеният краен резултат е по-голям стопански растеж в съответните райони.
Като характерна уязвимост на България министър-председателят уточни незадоволително добре регламентираните благоприятни условия за превръщането на научните проучвания в нововъведения.
„ Вече повече от 10 години разнообразни държавни управления приказват за Закон за нововъведенията, само че подобен към момента няма. Нямаме правилник за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност от позиция на научните нововъведения и за връзката сред просвета и нововъведения “, изясни акад. Денков. За да преодолее тази празнота, държавното управление е подготвило проектозакон за научните проучвания и нововъведенията, който ще се гласоподава в Министерския съвет в идващите седмици и ще се внесе в Народното събрание.
Освен земеделска в Пловдив, България ще има и атомна иновационна котловина в Стара Загора, която е обвързвана с енергийния преход в най-големия въглищен район в страната, заяви още министър председателят. Той акцентира, че измененията в енергетиката, както и в правосъдната система, се вършат не тъй като ги желае Европейска комисия, а тъй като „ от тях имат потребност българските жители, българските енергетици, с цел да се обезпечи по-добро бъдеще за хората в България “, уточни акад. Денков. Българската стопанска система има потребност от евтина сила, с цел да бъде конкурентоспособна, само че в средносрочен и дълготраен проект токът от въглищните централи ще бъде неконкурентоспособен по отношение на другите софтуерни други възможности. Затова би трябвало да развиваме и възобновимите енергийни източници, добави министър-председателят.
Промените в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), териториалните проекти за развиване на въглищните райони и пътната карта за климатичния преход ще бъдат показани на Европейска комисия в първата седмица на октомври т.г. Работата по тези документи обаче не завършва с това. Започват договаряния, в които ще се доуточнят всички текстове в тях, в това число след разисквания със обществените сътрудници.
„ Заявката на България за второто заплащане по ПВУ е за 724 млн. евро. Тези заплащания се правят въз основа на изпълнени основни стадии и цели. Колкото по-бързо българското държавно управление извърши своите задължения, толкоз по-сигурно е заплащането да се случи “, сподели Илиана Иванова. Тя изрази вяра, че това ще стане до края на тази година и подсигурява цялостно подпомагане от страна на Европейска комисия при нужда от спомагателна техническа помощ.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР