Първата жена пилот в Афганистан избяга от талибаните - в

...
Първата жена пилот в Афганистан избяга от талибаните - в
Коментари Харесай

Първата жена пилот в Афганистан, която избяга от талибаните, сега е в България

Първата жена водач в Афганистан избяга от талибаните - в България. 23-годишната Мохадесе Мирзаи идва в София преди три месеца, малко след рухването на Кабул. Светът схваща за нея от репортаж на английския вестник " Гардиън ".

" Хората бягаха под паника към самолетите и се чудех какво става, градът падаше в ръцете на талибаните. Единственото допустимо нещо за мен беше този аероплан, който отиваше в Украйна. Казаха ми: " Трябва да избягаш, талибаните са 10 минути отсам, всички бяха изплашени. Напуснах родината си, дома си, всичко ", сподели водачът от Афганистан Мохадесе Мирзаи пред Bulgaria ON AIR.

Тя е първата жена водач в гражданската авиация на Афганистан. Мирзаи е единствено на 23, само че е претърпяла доста. Сбъдва най-голямата си фантазия да е водач, макар че в Афганистан това е съвсем невероятно. 

" Казаха ми: " Ти си доста дребна, водачите би трябвало да имат мускули ". Това ме натъжи ", добави тя.

Учи в Канада, само че няма задоволително средства и се връща в Афганистан, с цел да търси поддръжка. Частна самолетна компания ѝ подава ръка. След като приключва образованието си във Филипините, Мохадесе още веднъж се завръща в родината си и стартира работа като втори водач в продължение на година, тъй като няма невъзможни неща.

" Като се върна обратно към това време, прави ме доста щастливи, за мен да съумея да реализира моята пристрастеност, това е огромно достижение за мен ", безапелационна е Мирзаи.

И когато животът ѝ се подрежда, талибаните завладяват родния ѝ град - Кабул, тя губи всичко. 

" На 15 август се подготвях за полет към Истанбул, бях в униформа, отидох на летището, само че улиците не бяха както нормално, беше празно ", показа тя.

 

" Хора, които препускат, бягат в летището, с дребни деца, всички бягаха ", добави Мохадесе Мирзаи.

Нейният аероплан за Истанбул не излетява, а единствената ѝ опция за избавление се оказва аероплан за Украйна.  

" Застанах пред вратата на самолета за Украйна в униформа и ми споделиха: " Хайде, влизай в самолета ", тогава си мислех дали би трябвало да потегли или да остана. Това беше мъчно решение за мен, останалото не го помня, бях в самолета, той излетя, бях пасажер, който напусна родината си, дома си, всичко ", спомня си тя.

От Киев отпътува за България, защото има виза, само че визата ѝ изтича и в този момент е с краткотраен статут.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР