Първата група медицински специалисти от Украйна вече изучава български език,

...
Първата група медицински специалисти от Украйна вече изучава български език,
Коментари Харесай

Медици от Украйна вече изучават български език в курсове, предстоят им първите изпити

Първата група медицински експерти от Украйна към този момент учи български език, заяви радио Варна. Те са общо 135, в морската ни столица присъствено се образоват 30 медици, останалите над 100 учат онлайн от разнообразни райони на България.

Организатор на образованието са неправителствени организации – Асоциация „ Хипофиза “ и Фондация „ За положителното “, която е осигурила средствата напълно от дарения – 7500 лева, като се търсят способи сумата да бъде увеличена.

„ Обучението на украинските експерти е по 5 часа дневно. Преподавателите са най-вече от Медицинския университет във Варна. Първият изпит за притежаване на български език е очакван за 14 юли “, сподели Ваня Добрева от Асоциация „ Хипофиза “. По думите й се търсят способи посредством диалози с МОН да бъдат планувани още дати в границите на по-кратки шпации от време, с цел да могат повече хора да се приготвят и преминат изпита. Нейната прогноза е, че през юли сполучливо ще устоят изпита 25%-30% от учащите се, за останалите ще се търси опция през август. Предвижда се идната група да бъде увеличена на 180 индивида.

Ваня Добрева е безапелационна, че при дефицита на медици у нас не би трябвало да се позволява искащи и квалифицирани украински експерти да работят неквалифицирана работа.

„ Сега да вземем за пример имаме педиатри, които работят като детегледачки, хирурзи – като градинари, медицински сестри – като камериерки “, добави тя.

Липсата на организация и помощ от страна на страната и общината обаче мощно затрудняват целия развой, безапелационна е Кремена Кунева от Фондация „ За положителното “. Около 40% от бежанците са деца, други 40% са майки и бременни дами, има и хора с висока професионална подготовка – с изключение на медици, има и юристи, инженери. Интеграцията им обаче e сложна, а доброволците и неправителствените организации все по-трудно се оправят, добавя тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР