Първата голяма криза за новото правителство вече е на хоризонта.

...
Първата голяма криза за новото правителство вече е на хоризонта.
Коментари Харесай

От 1 януари 2022 г. цените на тока и парното за домакинствата може да скочат рекордно

Първата огромна рецесия за новото държавно управление към този момент е на хоризонта. От 1 януари 2022 година цените на тока и парното за семействата ще се вдигнат рекордно. А това може да докара до всеобщи митинги поради непостижимите сметки, както се случи през 2013, когато имаше аналогично повишаване.

Промените засягат доста повече бизнеса, защото има внезапно повишение на мрежовите такси, които всеки консуматор заплаща съгласно потреблението си. Те са с над 40% нагоре, което на фона на високите борсови цени значи още един удар върху стопанската система.

Заедно с това КЕВР ще направи казус и ще удари мощно целия ВЕИ бранш, който сега обезпечава доста по-евтина сила по дълготрайните контракти, които е сключил в средата на годината. Освен че наподобява като политически, а не експертен, този ход, от една страна, това ще сътвори проблем за вложителите при обслужването на заеми им, а от друга, няма да има никакъв позитивен резултат за пазара, даже в противен случай - борсовите цени на тока ще се покачат още повече и енергийната рецесия може да стане неконтролируема.

Въпреки че борсовите цени на електрическата енергия са сериозно високи през последните месеци - над 400 лева./мВтч, или четири пъти повече от прогнозните, КЕВР съумява да задържи цената на самата силата за контролирания пазар на съвсем същото равнище. От 108.37 лева./мВтч миксът, който се образува в НЕК, става 111.31 лева./мВтч - това е междинната стойност на силата, която се купува от АЕЦ, Топлоелектрическа централа, Водноелектрическа централа и ВЕИ, откакто производителите бъдат обезщетени за квотите CO2 от фонда " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС). Именно поради парите от фонда покачването е минимално.

В същото време обаче има невиждано в никакъв случай до момента нарастване при мрежовите такси. Тези, които се събират от Електроенергийния систематичен оператор - за достъп до преносната мрежа, са нараснали с 35%. А тези, които събират електроразпределителните сдружения на ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про " - за транспорт и достъп до разпределителната мрежа, са увеличени с 44%. Именно това води и до цялостното повишаване на тока за семействата. Мотивът тук е, че са се усили разноските им за софтуерни загуби (около 10-12% от силата, която пренасят), които покриват посредством ток от борсата. Не се слага обаче въпросът за какво тези сдружения не са сключили дълготрайни контракти най-малко за част от силата, тъй че да понижат пазарния риск.

При топлофикациите има доста разнообразни придвижвания на цените. Докато при едни повишаването е с близо 30%, при други съвсем няма да има смяна. Например максимален растеж има в Петрич, където по отношение на настоящите в този момент цени има скок от над 50%. В столицата София покачването е 29.5%, като огромен растеж има още в Разград 28%, Враца 25% и Велико Търново с 23%. Почти нулево ще е нарастването на цените в Габрово и Перник.

КЕВР е решила да промени и така наречен планирана пазарна цена, която служи като база за определянето на редица други значими ставки в бранша. От сегашните 119 лева./мВтч съгласно регулатора референтната планирана пазарна цена би трябвало да стане 293.37 лева./мВтч. Това е стимулирано точно с борсовите цени през последните месеци.

Реално обаче прогнозната пазарна цена е обвързвана с определянето на размера на наградите, които фондът изплаща на ВЕИ производителите и топлофикациите (за творби от когенерациите ток). Колкото по-висока е тя, толкоз по-малка е наградата. А в съответния случай за съвсем всички производители наградите стават равни на 0 лева

Това е проблем, тъй като множеството от тях (над 90%, като точните данни са във ФСЕС, където постъпват фактурите за продадената енергия) имат подписани годишни контракти за продажба на силата си при цената от 119 лева./мВтч, защото им е било обезпечено, че ще си получават наградите през целия регулаторен интервал (от 1 юли 2021 година до 30 юни 2022 г.). Именно това са дълготрайните контракти на пазара, които дават известна сигурност в бранша. След смяната обаче всички тези производители ще изгубят наградите си от фонда, без да могат да завоюват от силата си, тъй като те към този момент са я продали на годишна база. И надлежно ще изпаднат в неспособност да обслужват заемите си най-малко в идващите 6 месеца. Единственият вид е да спрат да извършват годишните си контракти и да стартират да продават тока на дневна база на борсата, с цел да могат да реализират по-високите цени (съответно новата планирана цена на КЕВР). Това обаче ще има отрицателен резултат за потребителите, защото в допълнение ще увеличи борсовите цени и дружно с това ще извади от пазара годишните контракти, които са подписани на доста по-ниски равнища (малко над 119 лева./мВтч).

Тук става въпрос за към 10% от цялото произвеждане на ток в страната и резултатът в действителност ще е забележителен.

Ударът върху бизнеса
Ако предложенията на КЕВР бъдат утвърдени, максимален ще е ударът точно върху бизнеса, който по този начин или другояче страда от сериозно високите цени на борсовия ток.

Вярно е, че с по-високата планирана пазарна цена ще се отстрани така наречен цена обвързване към обществото, която все още е 7.18 лева./мВтч. Но това няма по какъв начин да компенсира отрицателния резултат от неналичието на на ниска цена зелен ток и нарасналите с над 40% мрежови такси. Жалкото е, че измененията за ВЕИ и прогнозната пазарна цена няма никаква изгода за пазара и, наподобява, се прави единствено по политически аргументи - да се основат проблеми пред новото държавно управление. Съставът на КЕВР е доминиран точно от назначения на ГЕРБ и Обединените патриоти, като комисията остава самобитен троянски кон на остарялата власт в актуалната обстановка.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР