Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания

...
Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания
Коментари Харесай

Ядреното гориво от Уестингхаус пристигна в Козлодуй


Първата доставка на свежо нуклеарно гориво, създадено от американската компания Уестингхаус, е към този момент на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “, оповестиха министър председателят Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов, които посетиха централата.

Това е основен стадий от двустранното стратегическо партньорство в региона на нуклеарната сила с нашите сътрудници от Съединени американски щати, към този момент имаме действителна диверсификация за нуклеарното гориво за 5-ти блок, означи министър Малинов. Той напомни, че има подписан контракт с „ Фраматом “ за диверсификация на горивото и за 6-ти блок на атомната електроцентрала. Така, с обезпечаването на достъп до надеждни различни доставки от Съединени американски щати се реализира цялостна самостоятелност за АЕЦ „ Козлодуй “.

След като Агенцията за нуклеарно контролиране към този момент е издала лиценз за разполагане и предпазване на нуклеарното гориво от „ Уестингхаус “, в понеделник се чака да бъде издадено позволение и за неговата употреба. „ Предвиждаме през месец май поетапно да бъдат заредени първите 43 касети свежо нуклеарно гориво, създадено от „ Уестингхаус “, в 5-ти блок на АЕЦ „ Козлодуй “, уточни министър Малинов. Премиерът Главчев напомни, че диверсификацията е дълъг развой, като той персонално е взел участие в диалози с „ Уестингхаус “ още през 2009 година - 2010 година

На територията на централата министър-председателят и министърът на енергетиката посетиха също терена, на който се планува да бъдат построени 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “.

За България нуклеарната енергетика има основна роля при гарантиране на националната, районната и европейската енергийна сигурност и обезпечаване на сила на налични цени за потребителите. Тя е гръбнакът на енергийната система и за балансиране на енергийната система в целия район. Българската страна се придържа прецизно към уговорката за реализиране на най-високите модерни стандарти за нуклеарна сигурност и сигурност. Освен осъществяване на задачите за диверсификация и самостоятелност, потреблението на новия вид нуклеарно гориво ще спомогне за реализиране на общоевропейските цели за декарбонизация. Стратегическото партньорство сред АЕЦ „ Козлодуй “ и „ Уестингхаус “ спомага за постигането на общата цел за по-безопасно, по-чисто и по-устойчиво бъдеще.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР