Първа жалба е постъпила в новосъздадената парламентарна комисия за санкциите

...
Първа жалба е постъпила в новосъздадената парламентарна комисия за санкциите
Коментари Харесай

Какво ще прави парламентарната комисия Магнитски |

Първа тъжба е постъпила в новосъздадената парламентарна комисия за глобите по закона " Магнитски ". С какво ще се занимава тази комисия, чието цялостно название е Временна комисия за определяне на обстоятелства и условия по отношение на дейностите и бездействията на способените български органи във връзка наложените на 2 юни 2021 година наказания на български физически и юридически лица от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати на съображение Глобалния закон " Магнитски " за отговорност при нарушение на човешки права?

Комисията бе основана на 6 август и е със период на деяние 3 месеца. Неин ръководител е депутатът от Демократична България Надежда Йорданова, а в състава влизат общо 12 депутати.

Засега комисията не е провеждала съвещания. Вече няколко наранени (от американските наказания и от листата на българското финансово министерство) заявиха предпочитание да приказват пред нея, за да кажат за какво съгласно тях са погрешно глобени. Това са предприемачът Васил Божков и притежателите на " Ефбет " Цветомир, Стефан и Боян Найденови.

Желаещите за чуване евентуално ще се усилят, тъй като досега подадените възражения против двата листата са няколко десетки, а нито едно лице или компания не е извадено от описите след тъжба по правосъден или по институционален ред. Така комисията може освен да дискутира дали и по какъв начин глобите се съблюдават, а и се трансформира в нов канал за възражения на тези, които се считат за погрешно попаднали в черните описи.

Медиите към този момент осветлиха няколко случая, от които е видно, че няма единно пояснение за това кой и за какво е глобен за " съгласуваност " с първите трима души в американския лист (Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков). Както е известно, дни след анонсирането им от Съединени американски щати, българското финансово министерство сформира лист от компании, свързани с Пеевски, Божков и Желязков. Съобщено бе, че в разширения лист на МФ са включени физическите лица, които попадат и евентуално биха попаднали в обсега на глобите, наложени от Съединени американски щати, като свързани лица. За свързани лица се считат " всички съдружници, акционери, шефове и членове на органи за ръководство и надзор " на компании и организации, които са " притежавани, следени или ръководени през последните 5 години " от Божков, Пеевски и Желязков.

В си до парламентарната комисия, за която OFFNews съобщи, предприемачите Цветомир и Стефан Найденови обаче алармират, че има необясними за тях изключения. Те цитират изключеното от редактирания вид на черния лист сдружение " Интралот " АД. В същото време, споделят Найденови, техните имена са попаднали, макар че са прекратили бизнеса си с Божков още преди глобите по Магнитски. В медиите бе представен и различен образец - на някогашния към този момент притежател на " Олинеза " Александър Найденов, който излиза от сдружението преди повече от 5 години, само че все пак е в листата. Спекулативно се завъртяха и други имена на съдружници на уличените, които пък не са в нито един от разновидностите на листата.

Хронология на глобите

На 2 юни  Министерството на финансите на. 

След оповестяването на глобите служебният кабинет образува работна група с представители на НФ, Национална агенция за приходите и ДАНС, която изготвя лист с компании и лица, свързани със глобените.

На  4 юни Националната организация по приходите (НАП) разгласява с компании, свързани със глобените лица по закона " Магнитски ". Списъкът се състои от 64 компании, свързани с Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

На 9 юни Национална агенция за приходите публикува нов, на компаниите по закона Магнитски.

На 15 юни МФ публикува  на лицата, които попадат или евентуално биха попаднали в обсега на глобите, наложени от САЩ. Към известието се показва, че описът може да бъде и допълван, и поправен.

В последната седмица на юни " Капитал " оповестява, че съгласно правосъдни източници подадените в съда тъжби против включването в листата на Министерския съвет са 37. Сред тях са притежаваната от някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски " Интръст ", както и компании, свързани с Васил Божков, като " Евробет ", " Еврофутбол ", " Нове холдинг " и други Има и една тъжба от някогашния зам.-председател на Националното бюро за надзор върху СРС Илко Желязков, който е един от тримата с в началото наложени наказания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР