Партийните субсидии са изчислявани правилно така, както повеляват текстовете на

...
Партийните субсидии са изчислявани правилно така, както повеляват текстовете на
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Партийните субсидии са изчислявани правилно

Партийните дотации са изчислявани вярно по този начин, както повеляват текстовете на закона. Това разгласи пред " Нова телевизия " Менда Стоянова, ръководител на бюджетната комисия в Народното събрание. Допълни, че от 2001 година досега тези текстове са едни и същи в изборния кодекс.

От 2001 година до момента дотациите на партиите, които имат парламентарно показване и дотациите на партиите, които са минали бариерата от 1%, се пресмятат на база общата сума, която е планувана. Сумата се пресмята като се взимат всички действителни гласове на партиите и се умножат по 11 лева Това значи, че в този случай постоянно е работил правилото на преразпределение на действителните гласове, подадени за тези партии и обединения, които не са минали бариерата, изясни Менда Стоянова.

Обясни, че по случая, оповестен неотдавна в " Шоуто на Слави ", няма прокурорско разпореждане, а писмо, което наблюдаващият прокурор е изпратил до министъра на финансите. " В момента Министерството на финансите написа своето мнение по това писмо. По никакъв метод това писмо на прокурора няма по какъв начин да бъде обжалванf. Ако има данни за осъществени закононарушения, това те го трансферират на Касационната прокуратура ", сподели още Стоянова.

Тя увери, че законът от 2001 година до момента е прилаган по един и същи метод. Неслучайно обединенията, които получават дотация и са задължени да показват на финансовия министър всяка година своето съдружно съглашение за това по какъв метод той да им преведе средствата, също са го изчислявали по същия метод, изясни Стоянова.

През 2011 година Сметната плата е правила одит на Народното събрание и в нейния отчет не е установила това систематизиране на парите, разгласи още Стоянова. Заключи, че получените над 11 лева на автентичен глас суми би трябвало да бъдат върнати и да се направи по-ясна наредба защо да се харчат парите от дотациите.

Вчера парламентарната комисия по правни въпроси единомислещо поддържа оферти от Министерския съвет законопроект, съгласно който получаващите по право държавна дотация партии ще би трябвало да върнат " надвзетите " пари за три години обратно, чийто общ размер се чака да бъде 14.5 млн. лева За гласоподаваха 15 народни представители от всички партии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР