Партията на Слави Трифонов - Има такъв народ за пръв

...
Партията на Слави Трифонов - Има такъв народ за пръв
Коментари Харесай

ИТН не каза кого ще предложи за премиер, но отново няма да го съгласуват с ДБ и ИСМВ

Партията на Слави Трифонов - " ИТН " за пръв път се вслуша в обществото и реши да разгласи своите бъдещи проекти, както и да обясни минали случки на конференция. Това е късмет за публицистите да задават въпроси, а не да чуваме какво ни оферират водачите по Фейебук, каквато традиция стартира Бойко Борисов, а след това бе доразвита от Слави, Мая Манолова, Христо Иванов, Корнелия Нинова.

Брифингът на Има Такъв Народ , от който Слави отсъстваше, бе презентиран още през вчерашния ден, когато Дългия си посипа главата с пепел и даде да се разбере, че отдръпва кандидатурата на Николай василев за идващ министър председател на България. Лидерът загатна, че ще ревизира и състава на обявения от него кабинет в понеделник. Тогава в своята кабеларка Трифонов уточни държавно управление, без да е водил диалози с другите протестни партии и без да има никакъв разговор. Нещо, което отприщи вълна от неодобрение - както у водачите на партии и обединения, показани в Парламента, по този начин и у съществени маси в обществото. 

На конференцията, почнала в 13 ч., Николай василев, Тошко Йорданов и Филип Станев отговаряха 2 часа на въпроси - по какъв начин се е стигнало до реденето на първия проектокабинет и въобще - всевъзможни питания, заяждания сред тях и медиите, майтапи и впрочем.

 " Обижда ме, че съм бил артикул на Движение за права и свободи.

Не съм подвластен. В живота си съм имал единствено две зависимости - двете ми дъщери и фантазията за България ", съобщи Василев, който първи взе думата, с цел да отговори на всички въпроси и рецензии, които го сполетяха от понеделник до през днешния ден. 

Той стартира експозето си с благодарности към Има Такъв Народ , персонално Слави Трифонов и подкрепилите го.

" Ако бяхме получили поддръжка, можете да бъдете сигурни – това щеше да е най-реформаторският кабинет в българския преход. Това щеше да е държавно управление с ДНК на бъдещето ", съобщи Василев.

По думите му най-хубавото, което се е случило, е, че нацията се убеди, че има значително образовани, честни хора, специалисти и това би трябвало да е моделът, по който се предлагат бъдещи представители на властта.



Василев реши да отговори на главните рецензии против себе си:

" През последните 3 дни се насочиха много цунамита, само че не обезвредиха взаимно. Не считам, че съм потърпевш от тези офанзиви. Атаките при опита за приватизацията на " Булгартабак " преди години бяха по-силни и продължителни, само че и тогава съм оживял.

Не съм ново лице – това е правилно. Останалите канидати за министри са нови лица. Ако и претендентът за министър председател беше ново лице – щеше да има рецензии, че няма опит.

Не се диференцирам от предишното си в Национална движение „Симеон Втори", тъй като това е политическото потомство, което направи допустимо влизането на България в НАТО и Европейски Съюз.

Бил съм част от тройната коалиция, тъй като нямаше каква друга коалиция да подсигурява влизането на България в Европейски Съюз. "

Николай Василев разгласи още:

" Аз съм единственият човек, който е уволнил Делян Пеевски. Опитах се да приватизирам " Булгартабак " със западни вложители. Това ми взе главата, както и на мои сътрудници след мен. Години по-късно " Булгартабак " бе купена от знаете кого, само че него в този момент го няма, нали. "

Второто отчаяние на Василев:

" Най-разочарован съм, че получих най-вече рецензии от десния бранш, тъй като считам това за другарски огън. Вероятно съм по-голям модернизатор от някои, които се назовават десни. "

Къде е Слави Трифонов?

" Г-н Трифонов е на работа сега. В ТВ 7/8. 2013 година, когато не е желал да бъде политик, е три години преди инициирания от нас референдум. Тази партия е правена от напън, откакто нито една партия не се съобрази с вота на хората ".

Така Тошко Йорданов отговори на въпроса къде е водачът на " ИТН " на първата конференция на партията.

Кога ще бъде показан нов план за държавно управление?

" Ще ви отговоря преднамерено по този начин: когато му пристигна времето. "

Това повториха един след различен и Тошко Йорданов , и Филип Станев на въпрос по кое време ще бъде показан нов екип на бъдещо държавно управление след отдръпването на Василев и на други министри. Според тях общоприетата процедура, че водачът на партията победител би трябвало да е и претендент за министър-председател не значи, че я изисква законът.

" Законът не споделя, че водачът на партията би трябвало да е министър-председател. От 1991 година живеем по този начин, в следствие Народното събрание се трансформира в продължение на министър-председателя. Последните 11 години са ясни, всички помним по какъв начин Бойко Борисов строяваше депутатите.

" Ние считаме, че членовете на Министерския съвет са реализатори, а тяхното назначение и уволняване е работа на Народното събрание ", смятат членовете на управлението на " ИТН ". 

Филип Станев добави: " Крайно време е да се спре с ерата на спасителя, птичката, която пролет не прави. Трябва да се завърши с лидерщинаща. "

Отново ще представим плана си за кабинет, който в случай че бъде подсилен – ще бъде има кабинет. Ние се съобразихме с това, което се изля върху Николай Василев. Парламентът е мястото за диалози, стана ясно още от отговорите на Йорданов и Станев.

Разбра се още, че ще се търси диалог с останалите партии на митинга в Народното събрание, само че не за постове - кабинетът, който ще бъде препоръчан, ще е още веднъж на Има Такъв Народ.

Тошко Йорданов опита да изясни и своята имитация към Христо Иванов, в която споделя, че умният човек трябвало да мисли преди да приказва.

" Бих желал да знам кой е врагът на този, който се изрече, че това проектоправителство е зложелател - кой му е зложелател? Слави и " ИТН ", или политическият зложелател са Движение за права и свободи и Бойко Борисов ", запита риторично Йорданов. 

Представителите на ИНТ оповестиха и че сигурно няма да поддържат държавно управление на ГЕРБ и Българска социалистическа партия. А в случай че се стигне до мандат на Демократична България?

" Ако ние не получим поддръжка от двете протестни партии - ние одобряваме, че нямаме тяхната поддръжка. Тогава те имат право да се договорят с Карадайъ, Борисов и Нинова ". 

Тошко Йорданов разгласи и че не приема версията за оставане на служебния кабинет като постоянен. Самият той имал подозрения, че хора от този длъжностен кабинет били на Движение за права и свободи. Нямало обаче да каже кои са тези хора. 

Филип Станев пък съобщи, че идващото предложение за министър председател на ИНТ ще следва профила на Николай Василев - " експерт, специалист, който да е добър управленец ". Вече имало и няколко имена, които се имат поради.

" Едно е разнасяш Балтов и Коцето като куфари, да им показваш асфалт - друго е да управляваш ", пък изясни Йорданов по тематиката за бъдещето на енергетиката, имайки поради, че Борисов не е направил нищо за спасяването на Маришкия басейн, за разлика от други страни в Европейски Съюз. 

Що се отнася до връзките с Демократична България , Йорданов изясни, че нямало влошени такива, само че проблем било изхвърлянето, че " това е държавно управление на Движение за права и свободи ".

" Сега е моментът тези проблеми да се изчистят ", разясни той. 

Какво ще стане с медиите? Представителите на Има Такъв Народ дадоха отговор и на този въпрос.

" Ние се познаваме с множеството от вас. Ние не можем да имаме репресивно, отрицателно или властническо отношение към медиите, ние сме част от тези медии. Ние с сътрудника Йорданов нямаме чувство, че сме се трансформирали в полтици - нашите специалности са разнообразни. Нашето отношение ще бъде такова - другарски настроени сме към медиите и по този начин е вярно ", разгласи Филип Станев. 

Той напомни, че в предния парламент благодарение на ИНТ публицистите бяха върнати в коридорите на Народното събрание, откакто бяха " изгонени " от държавното управление на Борисов. 

Йорданов отговори и на въпроса за какво при представянето на остарялата версия на проектокабинет - в него нямаше министър на околната среда и водите. Оказва се, че в Има Такъв Народ имали съмнения и защото не говорили " наизуст " не показали подобен член. Потвърдено бе и че ресорът е бил предлаган на Асен Василев, само че той не е приел.

Тошко Йорданов продължава да твърди, че Демократична България се фокусирала върху личността на Николай Василев, само че не обръщала внимание на политиките. Припомняме, че неведнъж представители на Демократична България обясниха, че имат проблем и с показаните от Слави Трифонов цели, а освен с Василев. 

" За мен е неприемливо министър на енергетиката да е счетоводител. Здравен министър беше финансист. Министър-председател беше сикаджия-пожарникар. Трябва да има специалисти в държавното управление ", пък изясни Йорданов на въпрос дали предлагането за кабинет на ИНТ попада под формалното пояснение на " експертен кабинет ", а не политически. 

Накрая Тошко Йорданов реши да изземе функционалността на медиите и зададе въпроси на Николай Василев.

Първо го попита дали е основал ЧСИ-тата. Василев отговори не съм аз. 

После пристигна въпросът за БТК. Василев разгласи, че е той, само че и че не знае за корупция при този случай. Смята и за приватизационната договорка е добра, само че щяла да е по-добра, в случай че е била приватизирана през 90-те. 

Следващият въпрос бе за продажбата на " Булгартабак ". Василев разгласи, че е желал да го продаде, само че не са му разрешили. После се видяло какво е станало. 

Аз съм бил министър на администрацията и по-малко от 10% за електронно правитестлво, а три други ведомства отговаряха и за това. Това е рецепта да не се случи нищо, пък бе отговорът на Василев на въпрос какво е направил за електронното държавно управление. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР