Партия Воля предлага мажоритарна избирателна система без листи. Детайли от

...
Партия Воля предлага мажоритарна избирателна система без листи. Детайли от
Коментари Харесай

Какво е предложението за мажоритарна система на Марешки?

Партия " Воля " предлага мажоритарна изборна система без листи. Детайли от предлагането бяха показани на полемика в Народното събрание. Предложенията са записани в Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, импортиран от " Воля " в Народното събрание.

Каракачанов: Въвеждането на мажоритарната система е на ниска цена популизъм

Системата планува опазване на 31 многомандатни изборни региона в страната. Всяка партия ще има право да издигне брой претенденти, който е до два пъти броя на мандатите за съответния регион. Предвижда се в изборната бюлетина претендентите да са подредени по азбучен ред, без номера пред тях. Името на съответната партия ще се изписва след името на нейния претендент. Така гласоподавателят ще вижда първо името на претендента. В Народното събрание ще влизат тези претенденти, които са получили най-вече гласове.

Парламентът отхвърли на първо четене мажоритарната система
 Партия БГНЕС
Марешки изясни, че с тази система се взема решение и въпросът с представителността, защото в случай че претендент на дребна партия има задоволително гласове в съответния регион, той ще влезе в Народното събрание. От " Воля " оферират още въвеждане на видеозаснемане на целия избирателен развой.

Нинова: Знам от ГЕРБ, че партията не желае да прокара мажоритарния избор

Попитан дали поддържа законопроекта на Българска социалистическа партия, който планува смесена изборна система, Марешки съобщи, че поддържа всеки законопроект, който покачва мажоритарността в изборния развой. Категорично сме и за изчистване на описите от " мъртви души ", уточни той.
 Партия БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР