Партиите, подкрепящи правителството в Белгия, договориха реформа, която ще позволи

...
Партиите, подкрепящи правителството в Белгия, договориха реформа, която ще позволи
Коментари Харесай

Белгия преминава на четиридневна работна седмица

Партиите, подкрепящи държавното управление в Белгия, договориха промяна, която ще разреши да се промени трудовото законодателство и една работна седмица да е с дълготрайност четири дни, само че при изискване часовете на труд да не се трансформират, оповестява euronews.

Правителството на Белгия е приело ново трудово съглашение, ориентирано към внасяне на повече еластичност в другояче твърдия пазар на труда. Предстои то да се прегледа от Народното събрание, където се чака да получи поддръжка.

След съвещания на 7-партийната ръководеща коалиция министър председателят Александър де Кроо разяснява, че пандемията е принудила доста хора да работят по-гъвкаво и да комбинират повече персоналния с професионалния живот.

„ Това докара до нови способи на работа “, показва Кроо.

Според новата разпоредба белгийците към този момент ще могат да изискат да работят по 10 часа на ден, вместо по осем, с цел да съкратят до четири работните си дни през седмицата.

Освен това ще имат опция да избират дали една седмица да работят повече, а друга - по-малко.

Подобни решения ще са право на трудещия се, който ще би трябвало да насочи искане към работодателя, в случай че желае да се възползва от сходен избор. При отвод работодателят би трябвало да се даде пояснение. Очакванията са, че по този метод по-добре ще могат да балансират персонален и професионален живот или пък наставнически отговорности.

Друго предложение в пакета е правото на цифрово изключване на работещите. Предстои и решение дали доставчиците, които работят за цифрови платформи, са чиновници на платформите или самонаети от позиция на белгийското законодателство.

Белгия се стреми да реализира 80% равнище на претовареност до 2030 година при 71,4%, регистрирани в края на предходната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР