Партиите, подкрепящи правителството, дадоха срок на рафинерията в Бургас да

...
Партиите, подкрепящи правителството, дадоха срок на рафинерията в Бургас да
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС: Ако „Лукойл” си плати данъците, ще има 0,73 лева отстъпка на литър гориво

Партиите, подкрепящи държавното управление, дадоха период на рафинерията в Бургас да заплати дължимите налози към хазната до вторник. В противоположен случай, те ще внесат в Народното събрание предложение за преустановяване на дерогацията за внасяне и преправка на съветски нефт на „ Лукойл Нефтохим ”.

Ако рафинерията заплати парите, които дължи на страната, това би разрешило потребителите да употребяват отстъпка от 73 стотинки на литър гориво, съобщи

Извънредната среща в Народното събрание приключи с ултиматум от ГЕРБ и Движение за права и свободи поради дерогацията за „ Лукойл ”. 

„ Лукойл ”, както не желаеха да заплащат налози, през вчерашния ден са декларирали пред шефа на кабинета на премиера, че ще платят над 500 млн. лв., които желаеха да скрият от българските жители. Уверението от премиера е, че тези налози ще бъдат импортирани. Ако това не се случи, ще внесем законопроекта ”, съобщи Делян Пеевски.

По сметки на болшинството, страната би трябвало да събере като свърхпечалба 1 милиарда лв. за Фонда за енергийна сигурност от такси и настрана неплатени налози в размер на 500 млн. лв. от „ Лукойл ”.

„ Направихме сметка какъв брой не са внесли и към август това са 622 млн. лв.. Разделени по 73 стотинки хората да си получат за бинзин и дизел. Ще вземем от „ Лукойл ” 1 милиарда и ще са дадени на хората за обезщетения ", сподели Делян Добрев.

В петък Народното събрание ще заседава изключително - поради ветото на президента и отваряйки енергийния закон, ще стане допустима отстъпката от 73 стотинки за литър гориво.

„ Няма да има нотификациа в закона за събиране на таксите. И 73 стотинки ще бъдат прибрани за страната. Реално с превъзмогване на ветото ще можем да ги събираме незабавно. Но ще създадем деяние от януари да е със задна дата и това прави над 1 млрд лева ”, сподели Пеевски.

„ Важно е, че след опасност вършат заричане да съблюдава закона ”, изясни Делян Добрев.

ГЕРБ и Движение за права и свободи са изготвили законопроект, с който базите за предпазване на „ Лукойл Нефтохим ” ще бъдат под ръководство на Държавната организация „ Държавни запаси и военновременни ресурси ".

Пеевски акцентира, че министър председателят Денков е дал увещание за внасянето на налозите от страна на „ Лукойл ”. „ Ако това не се случи, ще желаяме лишаване на дерогацията ”, сподели Пеевски.

„ Ще желаяме и изменение в закона, тъй че всички жители да имат достъп до складовете и да освободим България от монопола върху базите за предпазване на „ Лукойл “, сподели Пеевски.

„ Разбрахме се с ГЕРБ и Движение за права и свободи, че няма смисъл да се приключи дерогацията на “Лукойл ” след седем дни, тъй като това може да донесе стрес на пазара. Много по-разумно е страната да си събере налозите, това се и разбрахме ”, съобщи от своя страна съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков.

Петков дефинира срещата с финансовия министър, ГЕРБ и Движение за права и свободи като ползотворна поради задачата за събиране на повече налози от рафинерията.

„ Важно е парите да се съберат във фонда за енергийна сигурност. Нека да ги забележим там, по-късно ще решим какво ще вършим с тях и по отношение на обезщетенията за потребителите “, сподели още Петков.

Той уточни, че значимото е в този момент всички да се обединят и “Лукойл ” да си заплащат налозите, след което акцентира потребността ветото на президента върху закона за енергетиката да бъде отхвърлено оптимално бързо.

“Второто заплащане и по ПВУ е функционалност на този закон. В петък се явяваме всички, оптимално бързо да го отхвърлим, с цел да може да получим парите по ПВУ ”, съобщи Кирил Петков.

Радослав Рибарски от Политическа партия съобщи, че за 0,73 стотинки отплата за литър гориво има мнение на Европейска комисия.

“Сега би трябвало да забележим според европейските наставления какво може да стане ”, добави той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР