Партидата от ваксината на AstraZeneca, която е обект на проверка

...
Партидата от ваксината на AstraZeneca, която е обект на проверка
Коментари Харесай

Здравните власти: Няма основание за спиране на партида от ваксината на AstraZeneca

Партидата от имунизацията на AstraZeneca, която е обект на инспекция в Австрия за възможна връзка със смъртен случай, от която сме получили и в България, не е належащо да се стопира. Такава е рекомендацията и на Европейската организация по медикаментите: страните да не я блокират. Това обясниха здравният министър Костадин Ангелов и шефът на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов на брифинга на здравните управляващи в четвъртък.

" Това, че някоя страна е спряла партидата, символизира угриженост. Няма ясно и тъкмо умозаключение, че тази партида е повода за тази нежелана лекарствена реакция “, сподели Ангелов.

В Австрия при имунизация с дози от въпросната партида на AstraZeneca, в началото са открити два случая на тромбози. Във втория случай имунизираният се възвръща от белодробна емболия, а в първия гибелта е настъпила 10 дни след имунизацията.

Ангелов сподели, че в България преди месец също е имало смъртен случай няколко дни след имунизиране против Covid-19 ваксина, друга от тази на AstraZeneca, само че няма доказателства за причинно-следствена връзка сред имунизацията и настъпилата гибел.

Според Ангелов говореното по тази тематика обезсърчава хората и понижава желанието им да се имунизират.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР