Парламентът възложи на Министерски съвет да предприеме действия за консултации

...
Парламентът възложи на Министерски съвет да предприеме действия за консултации
Коментари Харесай

Министерски съвет ще проучва може ли да купи covid-ваксини, употребяващи се в държави извън ЕС

Парламентът разпореди на Министерски съвет да предприеме дейности за съвещания с Европейска комисия за изследване на опцията за покупка и на други ваксини против COVID-19.

Проектът на решение, импортиран от " Българска социалистическа партия за България " на 26 февруари 2021 година, в началото предвиждаше Народното събрание да разпореди на Министерския съвет обезпечаване на подобен достъп до съветската ваксина, само че той бе отритнат със 65 гласа " за ", 9  " срещу " и 79 " въздържали се ". По предложение на Здравна комисия депутатите взеха решение планът да претърпи редакция и той да включва своевременни съвещания с Европейска комисия за изследване на опциите за покупка на вакснии по отношение на пандемията, които са получили позволение в страни отвън Европейски Съюз или Европейското икономическо пространство. 

Дебатите в Народното събрание бяха инициирани от Българска социалистическа партия, които внесоха проекторешение за обезпечаване на съветската ваксина, поради усложненията с доставките на имунизациите на Pfizer-BioNTech, Moderna и AstraZeneca и нарушаването на одобрения народен имунизационен проект. В хода на дебатите беше обяснено, че е належащо позволение за приложимост на съветската ваксина от Европейската организация по медикаментите, която към този момент е почнала ускорена процедура за утвърждение на продукта. 

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изясни за какво от Българска социалистическа партия са създали предложение за съветската ваксина " Спутник V ".  " Защо го направихме? По две аргументи. Първата - държавното управление на Бойко Борисов се провали във имунизационния проект. Ще се позававам единствено на обстоятелства. Правителството заплати 13 млн. ваксини за 500 млн. лева Ваксини няма. Правителството утвърди имунизационен проект с групи, които първи би трябвало да се имунизират и държавното управление анулира този проект. Правителството дефинира зелени коридори, хората се подредиха на опашки и ги върнаха назад, тъй като ваксини няма. Възложиха на персоналните лекари да създадат описи и да стартират имунизационен проект, те ги направиха, ваксини няма. Лекарите се връщат назад и пациентите. Това е едната причина. Втората, искахме и желаеме да осигурим свободен избор на българските жители от всички възомжности за ваксина. Ускоряването на имунизационния развой ще докара до отваряне на ограниченията, до гарантиране на здравето на хората, до възобновяване на стопанската система и обществения живот в България ", съобщи Нинова. 

" Със " Спутник " търсим опция за българските жители. На съвестта на ГЕРБ ще тежи, в случай че отхвърлят предлагането и го вкарат в административен батак. В момента българските жители чакат на опашка. Чудят се по какъв начин да намерят достъп до ваксина. Вие направихте един ред, по който никой не можа да откри метод да стигне съответно до ваксина. На вашата съвест ще тежи, в случай че не дадете опция българските жители да получат ваксина, която те желаят ", сподели депутатът от  " Българска социалистическа партия за България "  Иван Иванов по време на дебата в Народното събрание. 

Отговор последва от Христо Гаджев от ГЕРБ, който изясни, че всички, почнали да се имунизират с съветска ваксина, са минали на китайска заради липса на доставки. " Бих се радвал съветската ваксина да бъде утвърдена и импортирана в България, защото хиляди българи ще се имунизират с нея. Проблемът е единствено с опцията за доставки. Самият Орбан се имунизира с китайски ваксини. Сърбите, друга страна, която се ваксинираше със " Спутник V ", сами прекратиха имунизацията заради липса на доставки. Продължават с китайска ваксина. Вие не желаете китайска ваксина. Очевидно тези, които са почнали с съветска, са минали на китайска. Ако може да изтъквам самия шеф на Руския фонд за директни вложения, който дава отговор за износа на тази ваксина, сподели: " Европа може да получи 50 млн. дози, просто преди юни нямаме потенциал да ги произведем ", добави още Гаджев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР