Парламентът уважи ветото на президента Румен Радев върху промените в

...
Парламентът уважи ветото на президента Румен Радев върху промените в
Коментари Харесай

Парламентът прие ветото на Радев върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс

П арламентът почете ветото на президента Румен Радев върху измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). (*Видеото е архивно)

За повторното приемане на промените гласоподава един народен представител „ за “, 51 бяха „ срещу “, 134 – „ въздържал се “.

На 1 февруари депутатите гласоподаваха на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които

до избирането на Висш правосъден и Висш прокурорски съвет, основани с промените в Конституцията, ще продължи да работи в този момент настоящият Висш съдебен съвет и Пленум. 

Според признатите тогава текстове до избирането на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет,

актуалният Висш съдебен съвет продължава да упражнява пълномощията си според настоящото законодателство, при съблюдаване рестриктивните мерки, планувани в наредбите от Закона за изменение и допълнение, посредством Пленум, съдийска и прокурорска гилдия.

Текстовете предвиждаха още основният прокурор и заместниците му да запазят пълномощията си, които бяха отнети с конституционните промени.

Президентът наложи несъгласие върху измененията на 12 февруари.

Според него необятно прокламираната правосъдна промяна с последните промени на Конституцията бе на практика анулирана за неустановен интервал от време с признатите преходни и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Държавният глава счита, че това е целеустремено занемаряване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ деяние. 

Депутатите одобриха срокът за оферти сред първо и второ четене на измененията в Наказателно-процесуален кодекс да е пет дни. В хода на разискванията участваха единствено депутати от опозицията. 

Цвета Рангелова от „ Възраждане “ уточни, че с измененията в Наказателно-процесуален кодекс, които са били признати от Народното събрание, значително се е лимитирало правото на обвинения и неговия бранител. " Директивата, която Министерството на правораздаването транспонира има една цел и тя е даде по-голяма осведоменост за правата на подсъдимия ", означи Рангелова.

" Това, което предложи вносителят бе безусловно неработещ текст, добави тя. По думите ѝ цялата юридическа колегия е била в шок от признатите промени. Рангелова означи, че през днешния ден ръководещите се явяват на изправителен изпит и добави, че от „ Възраждане “ считат, че претекстовете на президента са напълно основателни. Приемете претекстовете на президента и предложете текстове, които да са работещи ", настоя тя. 

Гроздан Караджов от " ИТН " (ИТН) съобщи, че приемането на въпросните промени е удостоверение за неумението на ръководещата " сглобка " да внася непрестанно противоконституционни текстове.

" Управляващата " сглобка ", заслепена от болшинството, с което разполага, и водена от Магнаурската школа от " Харвард ", не престават да повтарят една и съща неточност. Това е най-тъжната точка, тъй като ще се наложи да повторим азбучни истини за правото, които бяха потъпкани, и в правна комисия, и тук в зала. Надявам се през днешния ден в залата да потвърдите това, което направихте в правна комисия ", добави Караджов.

Относно измененията в параграф 10, Караджов съобщи, че те са били импортирани в нарушаване на правилника. " За следващ път се внасят промени през преходни и заключителни разпореждания на един закон, с цел да се създадат промени в различен ", уточни депутатът.

По думите на Караджов това, което се е получило най-после е " сбъркана Конституция ".

" С тези промени вие вършиме корекция в Конституцията и това е идващият голям проблем, уточни той. С измененията в Наказателно-процесуален кодекс ние ще дадем право на остарелия Висш съдебен съвет да провежда изборите за нов Висш съдебен съвет и за нов прокурорски съвет. Ако това е сърцевината за бъдещата правосъдна промяна, то благодаря ви ", уточни още Караджов. 

Мая Димитрова от " Българска социалистическа партия за България " уточни, че с измененията в Наказателно-процесуален кодекс, ръководещите са трансформирали Конституцията със закон, и не са се съобразили с причините на опозицията. " Всички наши причини се припокриват с претекстовете от ветото на президента. Приемете, че опозицията също прави градивни оферти, опозицията също работи за България ", обърна се Димитрова към ръководещите. 

Тошко Йорданов, ръководител на парламентарната група на " ИТН " разяснява, че през вчерашния ден на съвещание на правната комисия юристите на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи са се разграничили от предлаганите промени в Наказателно-процесуален кодекс. Става ясно, че на практика тази нелепост идва от " Продължаваме промяната – Демократична България ", добави Йорданов. Той прикани някой от ръководещите на " сглобката " да отбрани позицията си от трибуната.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР