Парламентът уважи ветото на президента Румен Радев върху промените в

...
Парламентът уважи ветото на президента Румен Радев върху промените в
Коментари Харесай

Парламентът уважи ветото на Радев върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс

П арламентът почете ветото на президента Румен Радев върху измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). (*Видеото е архивно)

За повторното приемане на промените гласоподава един народен представител „ за “, 51 бяха „ срещу “, 134 – „ въздържал се “.

На 1 февруари депутатите гласоподаваха на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които

до избирането на Висш правосъден и Висш прокурорски съвет, основани с промените в Конституцията, ще продължи да работи в този момент настоящият Висш съдебен съвет и Пленум. 

Според признатите тогава текстове до избирането на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет,

актуалният Висш съдебен съвет продължава да упражнява пълномощията си според настоящото законодателство, при съблюдаване рестриктивните мерки, планувани в наредбите от Закона за изменение и допълнение, посредством Пленум, съдийска и прокурорска гилдия.

Текстовете предвиждаха още основният прокурор и заместниците му да запазят пълномощията си, които бяха отнети с конституционните промени.

Президентът наложи несъгласие върху измененията на 12 февруари.

Според него необятно прокламираната правосъдна промяна с последните промени на Конституцията бе на практика анулирана за неустановен интервал от време с признатите преходни и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Държавният глава счита, че това е целеустремено занемаряване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ деяние. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР