Парламентът сложи край на амбициите на управляващите страната ни да

...
Парламентът сложи край на амбициите на управляващите страната ни да
Коментари Харесай

Парламентът очаквано сложи край на амбициите на управляващите за Велико Народно събрание

Парламентът постави завършек на упоритостите на ръководещите страната ни да поеме по пътя на свикването на Велико Народно заседание, което да изготви и одобри нова конституция на страната.

Напълно предстоящо болшинството не съумя да събере нужните 160 гласа, равняващи се на две трети от всички народни представители. „ За " проекторешението гласоподаваха депутатите от ръководещото болшинство - ГЕРБ и „ Обединени патриоти ", които събраха едвам 111 гласа. Колегите им от ВОЛЯ, които другояче поддържаха внасянето на плана с подписите си, се въздържаха.

Опозицията от „ Българска социалистическа партия за България " и Движение за права и свободи остана на твърдата си позиция, декларирана доста по-рано и не поддържа концепцията за нов главен закон на страната. „ Против " гласоподаваха и някои от нечленуващите в парламентарни групи депутати.

Мустафа Карадайъ: Предложението за нова конституция не дава отговор на публичните настройки

Като „ следващия удар против демокрацията и държавността " дефинира предлагането на ГЕРБ за нова конституция водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. По време на дебатите в Народното събрание той бе безапелационен, че концепцията за нов главен закон не дава отговор на публичните настройки, призовавайки да се съблюдава в този момент настоящия.

„ Уви, очевидци сме на тъпчене на Конституцията на Република България и законите на страната, и от ръководителя на Народното събрание, и от ГЕРБ в законодателството ", счита той. Карадайъ напомни и мнението на Венецианската комисия, която изрече редица рецензии към плана на ръководещите.

Кристиан Вигенин: Проектът е курсова работа на осмокласник

От Българска социалистическа партия разкритикуваха отсъствието на премиера Бойко Борисов от днешните диспути, който през месец август, когато в страната имаше дейни антиправителствени митинги, самичък стартира концепцията, възнамерявайки да бъде даден „ рестарт на политическата система у нас.

„ Понеже технологиите разрешават, предлагам да го включите на екрана, може би от джипката или някъде другаде ", пошегува се депутатът от левицата и заместник-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин. Проектът за нов главен закон Вигенин пък дефинира като „ курсова работа на осмокласник ", а пътят, който той извървя от предлагането до депозирането му в деловодството на Народното събрание като „ презрян ".

Десислава Атанасова: Опозицията има късмет да получи оставката на премиера

Защитавайки концепцията за привикване на Велико Народно заседание и нова конституция, юристът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която оглави по този начин и не заработилата краткотрайна комисия, напомни желанието на премиера Бойко Борисов да подаде оставка, в случай че решението бъде признато.

„ Нали искахте избори, предварителни избори? Хайде, има късмет! " - подкани тя опозицията да поддържа проекторешението.

Според Атанасова концепцията за нов главен закон не е пристигнала първо от ръководещите, а от протестиращите жители през лятото. Тя напомни, че тематиката е повдигана и от президента Румен Радев, който свика и кръгла маса с специалисти, с цел да я обсъдят.

Юристът не се съгласи и с изказванията, че Венецианската комисия е дала сериозно мнение за плана. Според нея то е положително по измененията, касаещи частта за Съдебната власт.

Искрен Веселинов: Конституцията не е свещена крава, може да се трансформира

От „ Обединени патриоти " останаха на твърдото си мнение, че нова конституция е нужна, само че подсетиха, че днешният спор не е директно обвързван с нея, а ориентиран към провеждането на избори за Велико Народно заседание, което да я разисква и одобри.

„ Хайде да си кажем по какъв начин беше призната тази конституция. Беше основана при започване на демократичния преход, а кой я одобри - Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и едни парчета от Съюз на демократичните сили ", сподели по време на дебата Искрен Веселинов, съгласно който признатите тогава текстове са целели да обезпечат „ дълготрайното оцеляване на Българска комунистическа партия ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР