Парламентът, синдикатите и протестиращите енергетици създадоха хаотична ситуация по т.нар.

...
Парламентът, синдикатите и протестиращите енергетици създадоха хаотична ситуация по т.нар.
Коментари Харесай

Парламент, синдикати и протестиращи предизвикаха хаос за „зеления преход“

Парламентът, синдикатите и протестиращите енергетици сътвориха безредна обстановка по така наречен „ зелен преход “ и внасянето на териториалните проекти за въглищните централи, които да обезпечат енергийния преход след затварянето им.

След като ГЕРБ в началото проверка на проектите поради подозрения, че близки до ръководещите от ПП-ДБ компании ще получат средства по Плана за възобновяване и резистентност, през днешния ден стана ясно, че синдикатите и опозиционните партии в Народното събрание ще изискат отсрочване на внасянето на проектите в Европейската комисия.

Плановете на държавното управление бяха тези документи да бъдат признати през днешния ден на изключително съвещание на кабинета и в събота да бъдат импортирани. По-рано денем министър председателят Николай Денков, че в случай че тези проекти не бъдат признати, страната ще изгуби над 1.4 милиарда лева за регионите на Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Под въпрос ще бъдат и още 3 милиарда лева по проектите, свързани с всички останали териториални проекти.

Заради заплахата да останат без работа енергетици излязоха на митинг като блокираха основни пътища и сътвориха транспортен безпорядък.

Протестиращите блокираха основни пътни артерии в област Стара Загора. Малко преди 7:00 часа те ограничиха опцията за прекосяване през прохода Хаинбоаз в региона на село Гурково. Те блокираха и детелината на автомагистрала „ Тракия “ към Стара Загора и Хасково на 208 километър, основния път сред Стара Загора и Хасково в региона на село Загоре, основния път София- Бургас, както и придвижването пред Топлоелектрическа централа „ Брикел “.

Образуваха се километрични тапи. Енергетиците считат, че териториалните проекти обричат въгледобивната енергетика, тъй като плануват средства единствено за слънчеви и вятърни паркове и акумулатори, само че не и за производства.

На този декор водачът на ГЕРБ Бойко Борисов дружно с Делян Пеевски от Движение за права и свободи пробваха да влязат в ролята на посредници, като обясниха, че са съумели да реализират взаимни отстъпки.

Министърът на финансите Асен Василев ми удостовери, че въглищните централи ще работят до 2038 година, всеки, който желае да напусне,
ще му се изплатят 36 заплати,
има опция, подсигурява финансовият министър, сподели пред публицисти ръководителят Борисов. По думите му главният въпрос е за опазване на работните места на заетите в Маришкия басейн.

Според Борисов блокирането на придвижването не е излаз и „ тормози доста други жители “.
Да има държавно дружество за рекултивация на мините
са се разбрали на среща през днешния ден финансовият министър Асен Василев, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски и ръководителят на комисията по енергетика Делян Добрев.

Уточнихме да има цялостна претовареност, за хората, които ще бъдат освободени, в вид държавно дружество, а който не желае да отиде в него, да му се изплатят незабавно 36 заплати, разгласи Пеевски. Той изясни, че държавното дружество включва рекултивация на мините и други действия. Очакваме държавното управление да ни го показа като проект, по какъв начин тъкмо ще бъде, само че не може хората да останат без работа, уточни пред публицисти в Народното събрание Делян Пеевски.

Според него държавното управление и синдикатите би трябвало да седнат на една маса и да обсъдят проектите.

Това значи обаче ще значи държавното управление
да не може да одобри документите и да ги внесе в Европейската комисия,
както по-рано през днешния ден анонсира министър председателят Николай Денков.

Според Пеевски „ има разсъдък у финансовия министър “. Той се надява Асен Василев да уведоми премиера за диалозите и да бъде проведена среща със синдикатите, „ тъй като не може да има такива митинги и липса на разговор “.

Енергийният министър да се прибира и да си взема решение проблемите, предложи представителят на Движение за права и свободи. И добави, че е разумно, в случай че не си свърши работата, да си тръгне самичък “, предложи още Пеевски.

За отсрочване внасянето на проектите приканиха синдикатите и опозиционните партии в Народното събрание.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров изиска среща с държавното управление.

Г-н Борисов какво се е договорил с Асен Василев аз не знам, тези 36 заплати би трябвало да забележим какви са, поименно ли ще ги дават или и там ли ще има избрани компании “, добави Димитров и съобщи, че това по този метод не се прави. Трябва да има сядане на масата и да се договарят нещата, не в коридорите, не по телефона – през вчерашния ден с учения, през днешния ден с министъра. Тази работа не ми харесва на мен “, съобщи Димитров, представен от Българска телеграфна агенция.
Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и Има Такъв Народ желаеха незабавно съвещание на енергийната комисия
В настояването се показва, че Народното събрание би трябвало да задължи държавното управление да изиска от Европейска комисия пролонгация за териториалните проекти.

Вместо през днешния ден до 17:00 часа, до края на октомври да се предадат териториалните проекти, през това време Министерският съвет да извърши предходно решение на Народното събрание за предоговаряне на Плана за възобновяване и устойчивост(ПВУ) “, изясни Нинова.

В период до 15 октомври Министерски съвет да осведоми депутатите, а до 30 октомври да внесе новия проект, в случай че бъде утвърден, гласи още планът на решение, написа Българска телеграфна агенция.

След съвещанието на енергийната комисия, планът ще бъде импортиран в пленарната зала.
Партиите от ръководещото болшинство не са споделили по какъв начин ще гласоподават.
По думите на Нинова няма договаряния с служащите и синдикатите от въглищните региони, те са изолирани от „ някакви подмолни договаряния зад тила им “, Народното събрание не знае за тях.

Ние настояваме за кардинално решение, тъй че да се резервира българската енергетика, работни места, това е и въпрос на националната сигурност, акцентира водачът на Българска социалистическа партия. Да каже какво е това държавно дружество, тъй като в ПВУ не написа такива работи, а че ще се строят ВЕИ -та и слънчеви паркове “, разяснява Нинова.

 
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР