Парламентът се сдоби с антинаграда за нарушаване на личната неприкосновеност,

...
Парламентът се сдоби с антинаграда за нарушаване на личната неприкосновеност,
Коментари Харесай

Парламентът получи антинаградата `Големият брат` за нарушаване на личната неприкосновеност

Парламентът се снабди с антинаграда за нарушение на персоналната цялост, съобщи БГНЕС. Призът беше връчен от Фондация " Програма Достъп до Информация " и " Интернет Общество - България " на гала в книжовен клуб " Перото ".

Отличията " Големият Брат " (Big Brother) се присъждат всяка година на разнообразни държавни структури, частни компании или обособени персони, които са нарушили правото на персонална цялост и отбраната на персоналните данни.

В категория " държавна организация " притежател на статуетката за 2019 година стана българският парламент. Причината беше неотдавна гласуваният от депутатите Закон за персоналните данни, в който бяха въведени специфични критерии за публицисти и медии, които те би трябвало да съблюдават, с цел да не се нарушават персоналните данни на хората.

Според медийния специалист Георги Лозанов критериите са положителни, защото фактически оказват помощ за отбраната на данните. Той обаче счита, че те могат да имат и непряк резултат, а точно да нарушат правото на независимост на словото, трансформирайки се в наставления за дейности при практикуване на журналистическата специалност, които са в действителност цензура.

Наградата не е толкоз за самите критерии, които са в отбрана на персоналните данни, що се касае за това, че не е очакван риск те да се трансфорат в опасност за свободата на словото, изясни Лозанов.

В категорията " частна организация " антиотличието отиде при " Център за образование на педагогичен експерти " ЕООД поради техен гаф, довел до огромен теч на персонална информация, при който са били наранени над 9 000 възпитаници и над 2 000 родители.

„ Няма никакво подозрение, че продължава да бъде настоящо връчването на три антинагради, защото с развиването на технологиите се развиват и провокациите в актуалния живот. Докато класическите носители на тези награди преди години бяха институциите от порядъка на Министерство на вътрешните работи, специфични служби и така нататък, в ден-днешен мултинационалните компании наподобяват по заслужаващи да привлекат вниманието на демократичната общност към тази тема “, разяснява юрист Александър Кашъмов, юридически специалист в ПДИ.

Анти-наградите „ Големият брат ” се присъждат на държавни структури, компании или персони, нарушили правото на персонална цялост и отбраната на персоналните данни. Наградата е учредена от интернационалната неправителствена организация за отбрана на персоналните права Privacy International. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР