Парламентът се разпуска на 11 май, а следващите парламентарни избори

...
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Парламентът се разпуска на 11 май, а идващите парламентарни избори ще са на 11 юли. Това стана ясно от изказването на президента Румен Радев, откакто в сряда Българска социалистическа партия предстоящо върна третия изследователски мандат за сформиране на кабинет незабавно след връчването му.
Очаквано в сряда водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова върна на президента Румен Радев мандата за сформиране на държавно управление незабавно щом го получи
ГЕРБ сезира Конституционния съд с искане за оповестяване на противоконституционност на основна част от последните промени в Изборния кодекс , измежду които и новите правила за назначение на ЦИК. Решението на съда, какво и да е то, ще има деяние отсега нататък, само че сигурно ще послужи като мотив в политическия спор.

От 1 юни ще се издават единствено електронни предписания , разгласи зам.-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков на брифинг в сряда. Привеждането в деяние на условието за издаване единствено на електронни предписания се отсрочва до края на май, защото лечебните заведения за разлика от персоналните лекари и извънболничните експерти към момента не са подготвени с въвеждането на програмен продукт, който да отстрани изцяло хартиените предписания. Сега лекарите изпращат в облак електронните предписания и пациентът може да получи медикаментите си от всяка аптека с ЕГН, само че към момента и не всички аптеки са подготвени.

Предложението на " ИТН " партийните дотации да паднат на един лев на получен глас на последните избори не събра болшинство в Народното събрание и беше отхвърлено на първо четене. Така държавните дотации за партиите останаха в размер 8 лв. на глас.

Свят

Европейска комисия предложи по какъв начин да се възстановят пътуванията. Комисията показа скица за облекчение на пътуванията до страните от Европейската икономическа зона от други страни по света, съгласно която всеки изцяло имунизиран две седмици преди да напусне страната си, да може да се придвижва без ограничавания. Предложението съдържа и така наречен спешна спирачка, позволяваща да се реагира при появяването на нови разновидности на ковид или при утежняване на здравната конюнктура.
Капитал - брой 18
Джанет Йелън: Лихвите може да се покачат, с цел да се избегне прегряване. Коментарите на американския финансов министър доведоха до ликвидация на Уолстрийт във вторник. Бившият шеф на Фед направи изявлението си в подтекста на инфраструктурния проект на президента Джо Байдън и плануваните разноски за обществено подкрепяне. " Може да се наложи лихвените проценти да се покачат ненапълно, с цел да се подсигурява, че нашата стопанска система не прегрява ", сподели Йелън.

Еврозоната изпадна във втора криза, само че възобновяване следва. Статистическата работа на Европейски Съюз оповести първите данни, съгласно които от януари до март Брутният вътрешен продукт на валутния съюз е понижен с 0.6% на тримесечна и с 1.8% на годишна база. Това значи, че еврозоната е влезнала във втора криза за последните 12 месеца след спада от 0.7% през последното тримесечие на 2020 година Според икономистите обаче възобновяване към този момент е почнало, откакто рестриктивните мерки поради пандемията се подвигат вследствие на ускоряването на имунизацията.
Рухването на надлез на метролиния 12 в град Мексико дружно с преминаващ трен докара до гибелта на най-малко 24 души и раняването на още десетки Фотограф: Reuters
Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР