Парламентът реши КЕВР да одобрява стратегически сделки, като тази между

...
Парламентът реши КЕВР да одобрява стратегически сделки, като тази между
Коментари Харесай

Депутатите все пак решиха КЕВР да може да спира сделки в енергетиката

Парламентът реши КЕВР да утвърждава стратегически покупко-продажби, като тази сред " Инерком " на Гинка Върбакова и ЧЕЗ.
 Поправката Гинка мина на първо четене: КЕВР ще утвърждава покупко-продажбите в бранша  Определиха с чоп кои от членовете на КЕВР напущат регулатора  Търговците на ток желаят ясни правила за промяна на членовете на КЕВР
Комисията към този момент ще може да позволява дейности по предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски сдружения, които са лицензирани за транспорт на електрическа енергия, топлинна сила и газ. Единствено от Движение за права и свободи гласоподаваха срещу текстовете. 

" Това дава сигнал на вложителите, че без позволение от страната никой няма да може да прави бизнес в енергетиката или да излезе от този бранш. И по времето на Тодор Живков не беше по този начин ", разяснява депутатът от ДПС Рамадан Аталай от парламентарната естрада след гласуването на текстовете.

Предложението беше на " Обединените патриоти " и беше направено с промени в Закона за енергетиката, които депутатите гледат на второ четене от през вчерашния ден. Още тогава се стигна до спор сред съдружните сътрудници във властта, тъй като патриотите упорстваха текстовете да бъдат признати, а ГЕРБ желаеха КЕВР единствено да бъде уведомявана за такива покупко-продажби.

Днес сутринта обаче ръководителят на комисията по енергетика и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев разгласи, че партията му въпреки всичко ще поддържа предлагането на " Обединените патриоти ". А претекстът на Добрев беше, че го вършат, " с цел да няма спекулации в обществото ".

След гласуването на текстовете Добрев разяснява смяната: " Дават се спомагателни пълномощия на КЕВР, дали бе нужно, е малко противоречив въпрос ".

Текстовете обаче са спорни, тъй като дават пълномощия на КЕВР да утвърждава или не такива покупко-продажби, само че в закона не е записано при какви критерии регулаторът ще може да взима такова решение. Това дава опция комисията по своя преценка да стопира покупко-продажби в енергетиката. Добрев обаче успокои, че казусът може да бъде решен. " Тези текстове могат да бъдат прецизирани в подзаконов нормативен акт ", разяснява той. 

Промените станаха известни като " поправката Гинка ", само че остава отворен въпросът дали тези нови пълномощия на КЕВР ще могат да се употребяват за ЧЕЗ. Добрев съобщи, че съгласно него измененията нямат отношение към договорката. На въпрос дали въпреки всичко КЕВР ще може да скапе договорката, той отговори: "  Не съм сигурен, би трябвало да приказваме и с юристите дали този текст може да работи ретроактивно дали договорът с " Инерком " се счита за завършен, или той е подписан януари, само че би трябвало да мине заплащането ".

Той акцентира, че и в други закони комисии имат подобни пълномощия и даде за образец Комисията за финансов контрол.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР