Парламентът реши автобусите задължително да бъдат оборудвани с обезопасителни колани

...
Парламентът реши автобусите задължително да бъдат оборудвани с обезопасителни колани
Коментари Харесай

Депутатите решиха: Автобусите вече задължително с колани

Парламентът реши рейсовете наложително да бъдат оборудвани с предпазни колани и видеорегистратор. Текстът бе импортиран от депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Станислав Иванов, заложен в преходните и заключителни разпореждания на Закона за пътищата. Той променя Закона за автомобилните транспорти. " За " гласоподаваха 79 народни представители, " срещу " - 0 и " въздържали се " -20, заяви " Фокус ".

Изискванията ще важат за транспортните средства от категории D1, D1Е, D или DE.

Предвиждат се и санкции. С санкция или с имуществена глоба от 3000 лв. ще се санкционира лице, което разпореди или допусне осъществяването на транспорти на пасажери с моторно транспортно средство, за което се изисква да е оборудвано с предпазни колани и то не е оборудвано или не е спазен откритият ред за това.

Със същата глоба се санкционира и лице, което разпореди или допусне осъществяването на транспорти на пасажери с моторно транспортно средство, за което се изисква да е оборудвано с видеорегистратор и то не е оборудвано.

Ще се санкционира с санкция или с имуществена глоба от 1500 лв. транспортьор, който не съблюдава условията за предпазване на записите от видеорегистраторите на моторните транспортни средства.

В претекстовете към предлагането се показва, че към в този момент настоящата нормативна уредба e планувано пасажерите и лидерът да употребяват предпазни колани в транспортните средства, които са оборудвани с такива.

За измененията се приказва от дълго време, само че тематиката стана изключително настояща след жестоката злополука край Своге, при която в рейс починаха 17 души, а двайсетина бяха ранени. Според някои специалисти обаче, в избрани обстановки, коланите могат и да попречат за изваждането на потърпевши хора. Например при злополуката в река Лим преди години, при която починаха 12 деца, можело да няма оживели, в случай че всички са били с колани.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР