Парламентът разшири правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране. 

...
Парламентът разшири правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране. 
Коментари Харесай

Депутатите разшириха правомощията на КЕВР

Парламентът разшири пълномощията на Комисията за енергийно и водно контролиране.   С гласуваните на второ четене текстове в закона за енергетиката се предлага КЕВР да позволява дейности по предписание с дялове и акции, представляващи повече о т 20% от капитала на търговски сдружения , които са лицензирани за транспорт на електрическа енергия, топлинна сила и газ.

Също по този начин се дава се опция регулаторът да отнеме лиценза на компания, която наруши тази наредба . Според ръководителя на комисията по енергетика в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев не е несъмнено дали текстът, разширяващ пълномощията на КЕВР, ще може да се приложи във връзка с договорката за ЧЕЗ.
 


" Даваме спомагателни пълномощия на регулатора да се произнася по този вид покупко-продажби. Има такива проби в други закони - за Българска народна банка, за КФН, т.е. тези регулаторни органи по принцип имат такива пълномощия ", разяснява Добрев. Дебатът бе дали тези пълномощия би трябвало да бъдат дадени на КЕВР, т.е. това не е казус в българското право, по този начин да се каже, изясни Добрев.
 

Председателят на енергийната комисия в Народно събрание уточни, че би трябвало да се питат адвокати дали текстът, разширяващ пълномощията на КЕВР, има ретроактивно деяние и може ли да се приложи във връзка с договорката сред Инерком и ЧЕЗ.  Мнението на Добрев е, че признатият текст от Народното събрание за КЕВР няма да има отношение към договорката за активите на ЧЕЗ у нас.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР