Парламентът ратифицира договорът за закупуването на бронетранспротьорите Страйкър“, предаде репортер

...
Парламентът ратифицира договорът за закупуването на бронетранспротьорите Страйкър“, предаде репортер
Коментари Харесай

Парламентът ратифицира договора за Страйкърите, купуваме 198 нови бойни машини

Парламентът ратифицира договорът за закупуването на бронетранспротьорите " Страйкър “, съобщи кореспондент на " Фокус “ .

Това се случи със 148 гласа " за ", 53 бяха " срещу ", а 5 се въздържаха. 

Сделката

Според параметрите на контракта България ще закупи 198 машини бойни и спомагателни машини, 183 от които ще бъдат от семейството " Страйкър ". Машините ще могат да бъдат доставени в период от 3 години след възлагането на контракта за произвеждане. Първите доставки се планува да дойдат през първото тримесечие на 2025 година, а последните през първото тримесечие на 2028 година. 

Проектът ще коства малко над 2,5 милиарда лв.. Парите за машините ще бъдат обезпечени от държавния бюджет в разсрочено заплащане до 2027 година. 

Дебатите



Румен Гечев от Българска социалистическа партия разкритикува сумата за бронетранспортьорите. Според него България подписва празен чек, тъй като цената била прогнона. Гечев още веднъж се върна на самолетите F-17 Block 70, които по думите му към този момент е трябвало да летят над България.

Николай Дренчев от " Възраждане “ също разкритикува параметрите на контракта. По думите му не се купуват бронирани машини, а congratulations и " такса успокоение на сглобката ".

В отговор на опозицията Тагарев изясни, че в контракта няма нищо особено, а Съединени американски щати работи по този начин с над 60 страни по света.

" На въпроса, че няма количества и периоди. Има, договорът вие е показан. Уточнени са точно количествата и периодите. Има доста явен график в контракта “, съобщи министърът.

По думите му посредством закупуването на машините ще се отвори работа за десетилетия напред в България. Тагарев посочи, че с цел да бъдат доставени всички машини от контракта, би трябвало да бъде осъществени всички заплащания, които са разсрочени до 2026 година.

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС поздрави държавното управление за това, че е придвижило този капиталов план напред. Той отхвърли изказванията договорката за F-16 Block 70 да е " книжен план “. Радев сподели още, че не би трябвало да слагаме под подозрение договорката със американското държавно управление, тъй като това е един от най-големите стратегически сътрудници на България.

Председателят на Комисията по защита Христо Гаджев съобщи, че планът си заслужава, тъй като е първокласен и взема решение казусът със закупуването на бойни машини за пехотата. Той обаче обърна внимание на клаузата за индустриалното съдействие. Гаджев съобщи, че от договорите от F-16 е трябвало да бъдат извлечени поучения. Той изрази вяра още януари месец да стартират диалозите за това по какъв начин ще бъде осъществена тази индустриализация - да се направи обзор на заводите в Търговище и Велико Търново, да се образова личния състав, да се притегли нов и т.н.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР