Парламентът прие с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС на

...
Парламентът прие с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС на
Коментари Харесай

Парламентът прие промените в Закона за ДДС

Парламентът одобри с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи на първо четене измененията в Закона за налог върху добавената стойност. Проектозаконът е импортиран от Министерски съвет и е част от пакета данъчни закони. 
Прочетете още
“Надеждно е, водихме диалози с финансовия министър, въпреки и след внасяне на законите. Между първо и второ четене ще създадем промени ”, съобщи Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС съобщи, че в закона се плануват ограничения за повишение на събираемостта като да вземем за пример получателите на доставки да не заплащат цената на своята пратка, когато доставчикът не им е дал касова записка.

“Ние поддържаме всяка една рационална мярка, само че във връзка с тази се пробвам да си показва по какъв начин ще работи тя. Как ще установим, че едно лице не е издал фискален бон? Трябва да има два подписа или очевидци, които да потвърдят, че това се е случило. Според мен тази мярка няма да докара до позитивен резултат и ние ще създадем промени сред първо и второ четене ”, сподели Петкова.

На противоположно мнение останаха от Има Такъв Народ и “Възраждане ”.

“Няма да подкрепим препоръчаните ограничения, тъй като не са ориентирани към повишение на събираемостта. Не считам, че жителите би трябвало да се трансформират в доносници и да правят дейности, които би трябвало да се правят от данъчните чиновници ”, съобщи Павела Митова от Има Такъв Народ.

“Законът минава през комисия и бива отритнат. Сега в пленарна зала този закон се приема. Какво се промени ”, попита Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

Законопроектът цели отстраняването на открити несъответствия с правото на Европейския съюз, тъй че законодателството в региона на налога върху добавената стойност да се приведе в сходство с решенията на Съда на Европейски Съюз.

От държавното управление оферират нулевата ставка за хляба и брашното да остане в действие до 30 юни 2024 година. Също по този начин ДДС-то за ресторантьорите и хотелиерите да остане на 9% до края на 2024 година.

Промените включват ограничения за изсветляване на „ сивата стопанска система “. Предвижда се получателите на доставки да не заплащат цената на своята пратка, когато доставчикът не им е дал касова записка. Освен това лицата, които са избрали да употребяват в търговски обект програмен продукт, включен в листата, поддържан от Национална агенция за приходите, да могат в този обект да записват и регистрират продажбите на артикули и услуги посредством издаване на фискален бон, генериран в електронен тип и автоматизирано възложен на електронния адрес на получателя.

Други промени в правилника на ЗДДС пък плануват въвеждане на обвързване на доставчиците на платежни услуги да водят електронен указател на трансгранични заплащания и на техните получатели по отношение на платежните услуги, които извършват, на база на всяко календарно тримесечие и други, написа Нова. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР