Парламентът прие на второ четене Законопроект за ратифициране на международен

...
Парламентът прие на второ четене Законопроект за ратифициране на международен
Коментари Харесай

Парламентът ратифицира изменението на офертата за изтребителите F-16

Парламентът одобри на второ четене Законопроект за одобрение на интернационален контракт за Изменение и допълнение №1 към Писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) BU-D-SAB „ Самолети F-16 Block 70 и обвързвана с тях поддръжка “.

В претекстовете към законопроекта се показва, че измененията включват: актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното съоръжение, както и увеличение на броя на обучавания спомагателен персонален състав (летци - 2 души, инженерно-технически състав - 5 души); поправяне на стойности на разнообразни линии по контракта и пренасочване на средства сред тях; поправени периоди за обезпечаване на съответните съставни елементи и/или продукти; смяна на някои от главните снабдители на отбранителни артикули и услуги заради софтуерни или пазарни промени.

Въпросното изменение и допълнение не усилва цената на подписания през 2019 година контракт и не изисква спомагателни вноски към към този момент заплатената от България предплатена сума от към 2 милиарда и 200 милиона лв.. С препоръчаното изменение не се понижават или стесняват заложените качества на оръжейната система F-16 Block 70, както са декларирани в условията на българската страна при сключване на контракта за доставка.

Отпадна наредбата, която предвиждаше министърът на защитата да може без ратификация от Народното събрание да подписва промени и допълнения на интернационалните контракти, когато това е обвързвано с техническите, организационните или с други параметри на доставката на изтребителите.

Единствен Николай Дренчев от " Възраждане " взе думата по законопроекта на второ четене. Той уточни, че в предлагането на Министерския съвет (МС) е изработен опит да се лишават права на Народното събрание и да се делегират на министъра на защитата, само че това е поправено сред първо и второ четене.

Дренчев разяснява, че България е купила " котка в чувал ", аероплан единствено на чертеж, и в идващото Народно заседание този въпрос ще стои на дневен ред. Този Министерски съвет в оставка за няколко дни не можа да ни предложи одобрение на още един контракт за още осем F-16, който по същия метод щеше да бъде подписан небрежно и без нужната грижа за българските Военновъздушни сили и за Българската войска, сподели той.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР