Парламентът прие на първо четене Законопроект за контрол за прилагане

...
Парламентът прие на първо четене Законопроект за контрол за прилагане
Коментари Харесай

На първо четене: НС наложи контрол върху вноса на руски петрол

Парламентът одобри на първо четене Законопроект за надзор за използване на дерогацията за закупуването, вноса или прехвърлянето на недопечен петрол, транспортиран по море, и на нефтопродукти с генезис от Русия или изнесени от Русия.

Законопроектът, импортиран от Движение за права и свободи, поддържаха 146 народни представители, 44 бяха " срещу " и четирима се въздържаха. Срещу него се оповестиха от " Българска социалистическа партия за България " и " Възраждане ".

Законопроектът е направен по отношение на предоставената на Република България дерогация по член 3м, параграф 5 от Регламент на Съвета (ЕС) по отношение на ограничаващи ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Със законопроекта се предлага възбрана за износа на недопечен петрол и нефтопродукти, които са обект на дерогацията. Освен това се планува режим на облагане с налог върху добавената стойност и с акцизи, което да подсигурява внасянето в бюджета на дължимите вноски в къс период и да разреши финансирането на обезщетения за високите цени на горивата.

" Видяхте в последния пакет какво имаме право да вършим, към този момент има конкретизиране, че може да се изнасят нефтопродукти за украйна, както и такива които биха заплашили околната среда или не могат да бъдат съхранявани безвредно. Затова и ние ще поправяме текстовете сред първо и второ четене ", изясни ръководителят на бюджетната комисия Петър Чобанов от Движение за права и свободи.

" От Българска социалистическа партия няма да подкрепим текстовете по една причина, това не е работа на българския парламент да реализира надзор по дадена деругация, има си институции ", сподели Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия.

" Важно е да се знае, че от 16 декември влезе в действие новия пакет от наказания в който ясно и тъкмо европейските сътрудници не разрешават износа към Украйна. Както на нефт по този начин и на всички други артикули. Това са обстоятелствата ", изясни Цончо Ганев от " Възраждане ".

От Движение за права и свободи подсетиха, че до момента България се е правила, че не схваща разпоредбите на Европейския съюз.

" Комисията няколко пъти прави изявления, чебългария не може да изнася нефтопродукти, ние всички се правихме на ударени че не го разбираме. Оттук нататък не би трябвало да се вършим на ударени. Една непозната компания преработва горивото на една непозната компания и нищо от това не е български артикул. Ние нямаме надзор и какво ще вършим в случай че преустановят активността ", сподели Станислав Анастасов от Движение за права и свободи.

Законопроектът беше подсилен и от ГЕРБ-СДС. Според ръководителят на енергийната комисия тестванията ще бъдат подкрепени на първо четене, само че от обединението ще предложат категорично в законопроекта сред двете четения да се запише, че ще е разрешен износа за Украйна, както и износа на всички артикули, които не могат да се продават в Европейския съюз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР