Парламентът прие на първо четене Закона за мерките по време

...
Парламентът прие на първо четене Закона за мерките по време
Коментари Харесай

Санкции за медици при отказ на помощ на заразен от коронавирус няма да има

Парламентът одобри на първо четене Закона за ограниченията по време на изключителното състояние поради пандемията от ковид, който ще търпи някои промени до петък, когато се очакава да бъде гласуван дефинитивно. Законопроектът бе подсилен от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Обединени патриоти ", а Българска социалистическа партия и " Воля " се въздържаха.

Законопроектът бе признат от депутатите в пленарната зала след диспути, по време на които се предлагаха разнообразни разяснения и текстове. Малка част от депутатите бяха с маски в пленарната зала, където не може да се съблюдават рекомендациите да не се струпват доста хора на едно място, както и да се седи на разстояние от метър и половина-два един от различен. От ГЕРБ желаеха краткотрайно отпадане на гласуването с биометрични отпечатъци, т.е. натискането с пръст на пултовете, защото по този начин се пипа повърност, по която може да има болест.

Санкции

От текстовете на закона ще отпаднат глобите за лекари при отвод да лекуват инфектирани от ковид или да оказват помощ на родилка и това докара до гибел. Предвиждаше се пробация до една година или санкция от 300 до 1000 лв.. Засега в текстовете не е записано обещанието за 1000 лв. месечно спомагателни възнагражения за медицинските служащи, които работят на първа линия със инфектираните.

Санкциите за подправени сигнали за помощ и злополуки при ковид, т.е. против подправени вести, обаче ще останат. В момента те са отнемане от независимост до две години, а на първо четене бе признато да станат отнемане от независимост до три години и с санкция от хиляда до 10 хиляди лв.. Ако при действието са настъпили обилни вреди, глобите, които сега са от 500 до 2000 лв., се усилват на от 10 до 50 хиляди лв..

Законът за ограниченията по време на изключителното състояние официализира към този момент въведените ограничавания от петък, с които се затварят детски градини, учебни заведения, университети, молове, заведения, фитнес зали и други, и дава опция за въвеждане на спомагателни ограничения (още четете тук).

 Санкции за медици при отвод на помощ на инфектиран от ковид няма да има
© Велко Ангелов

На второто четене лихвите по заемите няма да се спрат, както желае Българска социалистическа партия, само че по думите на правосъдния министър Данаил Кирилов няма да текат периодите за последствията по тях, в това число наказателни лихви за закъснение на заплащанията.

Отпуски

С признатите на първо четене текстове се регламентира обвързване на работодателите при изключително състояние да вкарват отдалечена форма на работа за чиновниците си или да обезпечат в работните пространства засилени противоепидемични ограничения, в това число филтър и стерилизация. Работодателите обаче ще могат да разпореждат спомагателна надомна работа без единодушието на служащите.

Собствениците на предприятия могат да приключват отчасти или напълно активността, само че би трябвало да изплащат заплатите. Те би трябвало да изплащат най-малко половината заплата на чиновниците, в случай че са затворени от управляващите. Това важи и за спрените със заповедта на здравния министър обекти. Засега няма текст, че страната ще поема 60 % от заплатите на служащите, които работодателите желаят да освободят в рецесията, с цел да могат да ги задържат.

Според признатите на признатите на първо четене текстове се не разрешават командировките в чужбина, само че наредбата ще бъде прицизирана поради дипломати.

Други

От ГЕРБ оповестиха, че сред двете четения на законопроекта ще се предложат текстове, които не включват всички хипотези на развиване на рецесията, само че дават рамка на дейстие на изпълнителната власт при усложняване на обстановката. От Българска социалистическа партия желаеха крути ограничения против далавера, които се поддържат и от " Обединени патриоти ", както и мораториум за прекъсването на подаването на ток, вода и други при закъснение на заплащане на сметки, срокът за което ръководещите желаят да удължат с 20 дни. Не бе признато предлагането на социалистите за подобен мораториум.

От Движение за права и свободи оповестиха, че най-хубавата реакция на обстановката е обществена изолираност, а главен лост за помагане на хората е да се запазят техните работни места. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се разгласи за въвеждане на вечерен час.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (663)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР