Парламентът прие на първо четене в сряда актуализацията на бюджета

...
Парламентът прие на първо четене в сряда актуализацията на бюджета
Коментари Харесай

Увеличението на пенсиите е прието на първо четене, Бюджет 2022 - още не

Парламентът одобри на първо четене в сряда актуализацията на бюджета на Държавното публично обезпечаване, с което се плануват две нараствания на пенсиите - от 1 юли и от 1 октомври. Въпреки това смяната няма по какъв начин да стане факт, в случай че не бъде призната актуализацията на целия държавен бюджет, която по график би трябвало да се прегледа в четвъртък. Причината е, че държавният бюджет би трябвало да обезпечи финансирането на мярката, която ще коства близо 1.4 милиарда лева

" За " актуализацията на бюджета на ДОО гласоподаваха 141 депутати, " срещу " беше един, а " въздържали се " - 83.

С измененията пенсиите ще бъдат увеличени по формулата 10% плюс 60 лв. от 1 юли. Така минималната пенсия ще се повиши от сегашните 430 лева (370 лева + 60 лева.) до 467 лв., а оптималната ще стане 2000 лева Социалната пенсия пък ще се повиши до 247 лева

Предвижда се и нарастване на пенсиите от 1 октомври, което обаче ще засегне единствено към 770 000 души със остарели и по-ниски пенсии. Максималната пенсия от тази дата пък ще стане 3400 лева

Необходимите средства за нарастването на пенсиите са 1.4 милиарда лв., като 1.3 милиарда лв. идват като трансфер от централния бюджет.

След нарастването от 1 юли междинната пенсия ще бъде 666 лв., като растежът е над 23% или 9.4% без добавката от 60 лв.. През октомври междинната пенсия ще бъде 718 лв. или със 7.8% повече от юли.

Финансовият министър Асен Василев отбрани бюджета по време на парламентарния спор, като посочи, че разноските за пенсии ще бъдат на едно равнище тази и идната година - 10.4% от Брутният вътрешен продукт. " По този индикатор изоставаме от Европейския съюз, където приблизително пенсиите заемат 12.7% от Брутният вътрешен продукт. Няма риск за финансовата непоклатимост ", сподели Василев.

Бюджетът твърдо беше предпазен от " Продължаваме промяната " и " Българска социалистическа партия за България ". Критики обаче пристигнаха от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

" През последните две седмици течеше канонада по какъв начин страната потъва, в противен случай, даже през вчерашния ден финансовият министър на Германия ни поздрави за финансовата непоклатимост. Показахме, че парите на българския поданик могат да се употребяват рационално ", разяснява Искрен Арабаджиев, ръководител на обществената комисия в Народното събрание.

Според опозицията обаче, нарастването на пенсиите ще навреди на бъдещето на пенсионната система, тъй като не е обезпечено за идващите години.

" Актуализацията на държавния бюджет и на ДОО в този тип слагат в риск бъдещото действие на пенсионната система, не ни се дава тригодишна прогноза с цел да проследим от кое място ще дойдат тези пари в бъдеще ", разяснява Илияна Жекова от ГЕРБ- Съюз на демократичните сили. Тя напомни, че сумата от 60 лв. не е обвързвана по никакъв метод с пенсионната система и може да докара до демотивация на популацията да се обезпечава, тъй като това изкривява системата.

Депутатът от Българска социалистическа партия за България Георги Свиленски разяснява, че пари за пенсии има и те са от спрените обири. По думите му държавното управление се пробва да поправя траяла години неправда.

" Тази поддръжка е наложителна тъкмо в този миг, аргументът, че би трябвало да подкрепим единствено някои групи пенсионери, е невъобразим. Считаме, че универсалната добавка обаче може да изкриви системата, тъй като обезсмисля персоналния принос ", сподели Елисавета Белобрадова от Демократична България.

Сериозни рецензии против нарастването на пенсиите пристигнаха и от Движение за права и свободи. От партията оповестиха, че ще поддържат нарастването на пенсиите, само че считат, че то не би трябвало да бъде правено по този метод. " Движение за права и свободи изрично поддържа нарастването на пенсиите на българските пенсионери, само че във връзка с методологията, по която това става, сме на друго мнение ", изясни Хасан Адемов.

Той напомни също по този начин, че в новия бюджет е заложен рекорден трансфер от държавния към бюджета на ДОО в размер на над 8 милиарда лв.. В досегашната фискална рамка прехвърлянето възлизаше на 6.9 милиарда лв..

" Реформите, които чакахме в ведомствата, не са се случили, чакахме и анализите какво ще се случи. И министърът на финансите, и този на обществената политика дадоха обещание, че с актуализацията ще бъде построен модел за увеличение на оптималния застрахователен приход, само че това не се случи. Пари без промени единствено ще задълбочат проблемите в системата, изключително що се касае на работоспособното население ", счита ръководителят на бюджетната комисия към Народното събрание Любомир Каримански от Има Такъв Народ.

От " Възраждане " оповестиха, че ще поддържат нарастването на пенсиите, тъй като смятат, че то е належащо.

" Голяма част от народните представители желаят да поддържат нарастването на пенсиите, само че няма да го създадат, тъй като членуват в дадена политическа партия ", разяснява общественият министър Георги Гьоков. По думите му, в действителност пенсионната система е мощно повредена, осъвременяването е било забавяно дълго време. По думите на министъра увеличението на недостига в бюджета на публичното обезпечаване не е покруса и не е нещо, което да не се е случвало.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР