Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката,

...
Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката,
Коментари Харесай

Решиха откога битовите клиенти ще купуват ток от свободния пазар

Парламентът одобри на първо четене измененията в Закона за енергетиката, които плануват цялостна либерализация на пазара на едро на електрическа сила до края на 2023 година при опазване на битовите консуматори на контролиран пазар до 2026 година В поддръжка на промените гласоподаваха 98 народни представители от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ и Движение за права и свободи, а 49 бяха " срещу ".

Срещу законопроекта бяха от „ Възраждане “, „ Българска социалистическа партия за България “ и „ ИТН “, които показаха опасения от повишение на сметките за ток за бита.

" Категорично битовите клиенти са предпазени, като крайните доставчици и търговци ще ги доставят с електрическа сила по контролирани цени при обезпечени обезщетения ", съобщи министърът на енергетиката Румен Радев при започване на дебата. Той уточни, че другото значително изменение в оферти законопроект е обвързвано с въвеждането на национално определение за уязвими клиенти за доставяне с електрическа сила.



С промените се приключва ролята на публичния снабдител НЕК и се отстраняват квотите на производители за контролирания пазар. В законопроекта е планувано крайните доставчици на сила, като снабдители на универсална услуга, да са задължени да доставят битовите клиенти и последните да не са задължени да сменят своя снабдител. По време на преходния интервал крайните доставчици ще доставят битови крайни клиенти по контролирани цени.

Предвидена е опция за компенсиране на битовите клиенти за разноските за закупуване на електрическа сила в границите на регулаторния развой за интервала до 2026 година

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС сподели, че със законопроекта се желае либерализация на енергийния пазар на едро. " Никой не желае от нас да изведем битовите консуматори на свободния пазар ", сподели тя. Петкова обаче означи, че в законопроекта има много разпореждания, свързани с битовите консуматори, които изискват сериозна преправка. " Българският консуматор би трябвало да остане на контролиран пазар и да либерализираме пазара на едро ", безапелационна беше тя.

Драгомир Стойнев от " Българска социалистическа партия за България " разяснява, че главната цел на този законопроект не е да има успокоение за семействата и за бизнеса, а да се усвоят средствата от Плана за възобновяване и резистентност. " Тоест, за 850 млн. евро ние сме подготвени да съсипем и последния бранш, който остана в българската стопанска система, точно енергетиката ", уточни той.

" До момента, в случай че миксът се определяше от КЕВР, в този момент не виждам кой ще убеди самите електроразпределителните сдружения да създадат по този начин, че да има ниска цена на микса, т.е. в случай че в този момент е 150 лв., нищо не пречи тя да бъде 250 лв., 350 лв. ", добави той. В тази връзка Стойнев изрази опасения за далавера и картелни съглашения.



Радослав Рибарски от ПП-ДБ уточни, че небитовите консуматори много години към този момент са на свободен пазар, няма картелни съглашения и КЕВР е точно за това, с цел да контролира тези взаимоотношения на пазара.

" Това, което сега се случва, едни държавни сдружения да се лишават от пазарни доходи, с цел да се поддържа контролираната цена за бита на ниски равнища е пагубно за българската стопанска система ", счита той.

Йордан Тодоров от " Възраждане " го репликира, че тази контролирана цена остава до 31 декември 2025 година, по-късно от 1 януари 2026 година българските семейства ще понесат напълно тежестта на свободния пазар. По думите му сметката им за ток ще скочи сред 200 и 300 %, а през зимните месеци могат да скочат и над 10 пъти в съпоставяне със сметките, които заплащат сега.

Павела Митова от " ИТН " разяснява, че за следващ път българските политици се пробват да се създадат " по-големи католици от папата " пред европейските си сътрудници. Тя уточни, че в директивата не е посочена съответна дата за либерализация на пазара на битовите консуматори. " Промените са в ущърб на крайните битови консуматори, които ще зависят от огромните ЕРП-та, защото от тях ще зависи и цената на електрическата сила ", разяснява Митова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР