Парламентът прие на първо четене промени в Закона за оръжията,

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за оръжията,
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене законови промени, свързани с предупредителните и сигналните оръжия


Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения. Измененията, импортирани от Министерския съвет (МС), бяха утвърдени със 137 гласа " за " и 25 " срещу " ( " Възраждане " ).

С тях се вкарват в националното законодателство условията на европейски наставления, улеснява се проследимостта на огнестрелните оръжия и се отстрани опцията за даване на предупредителни и сигнални оръжия, които могат да бъдат модифицирани в огнестрелни. Измененията регламентират, че предупредителните и сигналните оръжия би трябвало да дават отговор на техническите спецификации, избрани в приложение към закона.

Съгласно европейска инструкция сигналните и предупредителните оръжия се изключват от определението за огнестрелно оръжие, когато са проектирани за подаване на паника, за сигнализация, за избавяне, за умъртвяване на животни, за лов на риба с харпун или са предопределени за промишлени или механически цели и могат да се употребяват само за тази цел. За да се предотврати опцията от разпространяване на пазара на Европейски Съюз на предупредителни и сигнални оръжия, които могат да бъдат елементарно видоизменени в огнестрелни оръжия, се вкарва условие страните членки да подсигуряват, че оръжията, които се създават или внасят в съюза, следва да се подлагат на инспекции, с цел да се откри тяхното сходство с техническите спецификации. Държавите членки следва да дават взаимно при поискване резултатите от извършените инспекции.

Със законопроекта се дефинира Институтът по защита „ Професор Цветан Лазаров ” към Министерството на защитата като орган, който да прави експертиза на предоставени от български производители и от вносители мостри за изпитване на предупредителните и сигналните оръжия за сходството им с техническите спецификации. При открито сходство органът издава документ за типа, модела, калибъра на оръжието, името на производителя/вносителя, годината на произвеждане и номер и дата на протокола от изпитване и го дава на заявителя. Сертификатът съпровожда всяка доставка на предупредителни и сигнални оръжия.

Законопроектът планува и реализиране на надзор от страна на митническите органи. Също по този начин е планувано в структурата на Групово дело „ Национална полиция “ към Министерство на вътрешните работи да се сътвори Национална точка за контакт за предупредителните и сигнални оръжия. 

Климент Шопов от " Възраждане " означи загрижеността на Министерски съвет и на Европейска комисия жителите да са по-сигурни и да не бъдат преработени газови револвери, които да влизат в приложимост от нарушители. Със закони, които лимитират достъпа на жителите до оръжия, ограничаваме достъпа на жителите до самозащита, разяснява обаче той. 

Маноил Манев от ГЕРБ-СДС възрази, че в този законопроект не се трансформират никакви режими във връзка с оръжията, съобщи Българска телеграфна агенция. Този закон основава един орган към Министерството на защитата, който при потребност и искане ще ревизира дали показаният документ от производителя и самото оръжие съответстват, дали са същински, добави той. По думите му от цяла Европа най-защитено е правото на българина да има и да се охранява с огнестрелно оръжие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР