Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда

...
Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда
Коментари Харесай

Парламентът прие важни промени за работещите хоум офис

Парламентът одобри на първо четене промени в Кодекса на труда свързани с нормативната уредба за работата от разстояние.
Законопроекта, импортиран от Министерския съвет, поддържаха 136 народни представители, а петима се въздържаха.
Промените във връзка с работата от разстояние са в осъществяване на мярка от Националния проект за възобновяване и резистентност. Предвижда се в трудовия контракт да бъде несъмнено мястото на работа от разстояние. По този метод се обезпечава сигурността за страните по трудовото правно отношение и има опция за работодателя да реализира надзор на осъществяването на предоставената работа.
Въз основа на предоставена от служащия или служителя информация за характерностите на обезпеченото от него работно място, работодателят ще има опция да подхваща нужните ограничения за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд. Регламентирана е опция за потребление на автоматизирана система за отчитане на отработеното време.
Въведено е така наречен право на изключване, което дава право на служащия или служителя, извършващ работа от разстояние, да не дава отговор на инициирана от работодателя връзка по време на междудневната и седмичната отмора.
Регламентира се съображение за понижаване на отговорността на работодателя при настъпване на трудова акцидент, когато работещият от разстояние не е спазил разпоредбите за сигурност и здраве при работа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР