Парламентът прие на първо четене единодушно със 121 гласа за

...
Парламентът прие на първо четене единодушно със 121 гласа за
Коментари Харесай

Парламентът прие промени в Закона за здравното осигуряване, свързани с възнагражденията на медицинския персонал

Парламентът одобри на първо четене единомислещо със 121 гласа " за " законопроект за допълнение на Закона за здравното обезпечаване, импортиран от Васил Пандов ( " Продължаваме Промяната " ) и група народни представители.

С промените се цели контролиране на обсега на Националния рамков контракт за медицинските действия и изискванията и реда за работата на аптеките с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Създават се условия за осъществяване на целенасочена политика по районен достъп до действия от главния пакет, заплащан от бюджета на НЗОК, като се подсигурява и обезпечаване на медицински личен състав в общини с дефицит на подобен. Чрез законодателната самодейност ще се реализира възстановяване на достъпа на здравноосигурените лица в отдалечени и труднодостъпни райони и в общини, в които няма други лечебни или здравни заведения, до здравна помощ от главния пакет, обезпечен от бюджета на НЗОК, както и до лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни. Предлага се и механизъм за обезпечаване на обективни и почтени хонорари на медицинския личен състав в общински лечебни заведения и предпочитани лечебни заведения, които подсигуряват здравната помощ от главния пакет, обезпечен от бюджета на НЗОК.

Васил Пандов уточни, че актуалната уредба не подсигурява обективни заплащания на медицинските експерти. Възнагражденията следва да бъдат не по-малко удобни от избран справедлив аршин, какъвто в тази ситуация сме планували да са равнищата на съществени трудови хонорари в груповия трудов контракт в бранш опазване на здравето, изясни той.

Колегата му Николай Денков уточни, че в системата на образованието се употребява сходен метод - посредством груповия трудов контракт да се подсигуряват минимални хонорари, и е посочил, че е извънредно позитивен. Той прикани народните представители да поддържат законопроекта, тъй като това е шансът им да извърнат съответния тренд и в системата на опазването на здравето.

Илиян Йончев ( " Българска социалистическа партия за България " ) разяснява, че в действителност в областта на образованието това е допустимо, само че в областта на опазването на здравето несъмнено биха се затруднили, тъй като лечебните заведения са търговски сдружения, до момента в който учебните заведения нямат този статут. Той сподели, че ще поддържат на първо четене законопроекта, само че по него има много бележки от съсловните организации.

Джевдет Чакъров (ДПС) разяснява, че фактически би трябвало промяната да стартира и да има воля от всички политически сили. Той уточни, че ще поддържат на първо четене законопроекта, с изискването, че преди второто четене ще внесат свои оферти. 

Александър Симидчиев от " Демократична България " (ДБ) уточни, че в опазването на здравето е извънредно нужен консенсус и добави, че Демократична България ще поддържа този законопроект на първо четене, макар че философията им е малко по-различна. Той сподели, че защото лекарската специалност е една от дребното саморегулирани специалности, които не се контролират с групови трудови контракти, а с установяване на минимални почасови ставки. Симидчиев обаче означи, че наклонността е извънредно отрицателна и лекарското съсловие е тежко ощетено, дружно с другите експерти, по тази причина ще поддържат законопроекта, със съответните забележки сред първо и второ четене.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР