Парламентът прие на първо четене държавния бюджет за тази година.

...
Парламентът прие на първо четене държавния бюджет за тази година.
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене държавния бюджет за тази година

Парламентът одобри на първо четене държавния бюджет за тази година. „ За “ бяха 156 депутати, 71 – „ срещу “, един се въздържа. План-сметката на страната поддържаха от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи.

„ Против бяха “ от „ Българска социалистическа партия за България “, „ Възраждане “ и „ ИТН “.  Въздържа се един депутат - от ГЕРБ-СДС.

Преди това Народното събрание отхвърли плана за държавен бюджет с включен план на Висшия правосъден съвет.

Като цяло този бюджет не е революционен, а продължава политиките, положителните практики, почнали последните няколко години. С тези думи финансовият министър Асен Василев аргументира проектобюджета на страната за тази година пред Народното събрание. По думите му той дава отговор на упованията и на работодателите, и на синдикатите в огромната им част. 

Депутатите разискват на първо четене проекто-сметката на страната за 2023 година и удължиха съвещанието си до гласуването на проектобюджета.

Минималната работна заплата е разчетена при 780 лева, а в средносрочен проект от 1 януари следващата година тя ще се пресмята като 50 % от междинното заплащане за страната, сподели Василев. Според него този бюджет разрешава България да има устойчиви обществени финанси, да бъдат направени вложения в цялостния размер без ограничавания, да не бъдат ограничавани и уговорките за подписване на контракти. 

Приходната част е изпълнима, въпреки и леко напрегната, разходната разрешава естественото действие на всички държавни системи, да не бъдат намалявани обществените разноски и придобивки, и най-важното - да покажем, че може да се организира естествена европейска политика без това да заплашва обществените финанси, уверен е финансовият министър. Въпреки всички разноски, съумяваме към този момент трета година да стоим в три процентов недостиг, означи още той.

По думите на Василев се резервират ставките на всички налози, като се изключи газа, чиято ставка се връща назад на 20 %, защото интернационалните пазари са се успокоили. В разходната част е била направена много прецизна инспекция на финансовите разноски и там, където не е почнала процедура по възлагане, те се изваждат от финансовите разноски. Имало е обаче оставен буфер и разноски за процедури, по които сега текат поръчки и съответните министерства са дали оценка по кое време ще бъдат приключени и какъв брой пари ще им трябват. Всичко това е направено, с цел да не се " орязва " действителната държавна капиталова стратегия, изясни министърът. Ако се върнем години обратно, 10-20 % от капиталовата стратегия не се е изпълнявала, това е систематичен проблем с финансовите разноски, който би трябвало да бъде решен, безапелационен е Асен Василев. 

В огромната част запазихме заложеното от служебния кабинет по политиката за приходи – 10 % да се дадат там, където не са били дадени, посочи още той.

В бюджета на Националната здравноосигурителна каса са обезпечени пари, тъй че 1500 лева да бъде заплатата за медицински сестри и две хиляди лв. - за лекари във всички лечебни заведения, освен в огромните, изясни Василев. Към министерството на спорта е очакван фонд с концепцията той да тръгне пилотно тази година и да е за съфинансиране на детски школи към професионалните клубове и федерации. В обществената политика към този момент има индексация на пенсиите по швейцарското правило; 111 млн. лева в допълнение са заделени по отношение на новия размер на линията за беднотия, което е значимо при установяване на помощта за хора с увреждания; има 50 млн. лева от горната страна за действия по Закона за общественото подкрепяне, свързани също с новата линия за бедност; 30 млн. лева в допълнение по Закона за фамилните помощи за деца, изброи Василев. Има и 31 млн. лева от горната страна по отношение на въведената нова еднократна помощ за учениците от първи до пети клас. Увеличени са стипендиите на студентите и учениците. За образованието има 38 млн. лева за саниране на студентски общежития, 80 млн. лева за реорганизация, надстрояване на детски градини. Предвидени са пет млн. лева в допълнение за нови спортни площадки; 20 млн.лв. за компенсиране на разноските за развъждане на деца, които не са признати в детски градини и ясли, добави министърът.

Пленарната зала отхвърли предлагането на „ Българска социалистическа партия за България “ дебатът по проектобюджета да бъде предаван онлайн по Българската национална телевизия и Българското национално радио. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР