Парламентът прие на две последователни четения законопроект за ратифициране на

...
Парламентът прие на две последователни четения законопроект за ратифициране на
Коментари Харесай

Народното събрание ратифицира членството в НАТО на Финландия и Швеция

Парламентът одобри на две поредни четения законопроект за одобрение на протоколите към Северноатлантическия контракт за присъединението на Република Финландия и Кралство Швеция. Гласуването е по отношение на решението на двете страни да подават кандидатурите си за участие в НАТО на 18 май тази година.

В претекстовете към законопроекта е посочено, че на срещата на върха на НАТО в Мадрид в интервала 28-30 юни 2022 година съдружниците са взели решение да поканят двете страни да станат членове на Алианса, като са изразили единодушие да подпишат протоколите за присъединението им към Северноатлантическия контракт. " Решението за присъединението на Република Финландия и Кралство Швеция към НАТО е израз на готовността им да споделят отговорностите и отговорностите на участието ", се споделя още в претекстовете.

 Екатерина Захариева-2 Екатерина Захариева-2 Източник: Министерство на външните работи
В хода на дебата по тематиката някогашният външен министър в държавното управление на ГЕРБ Екатерина Захариева означи, че българският парламент ще е един от първите, които ще гласоподават това решение на Финландия и Швеция. " Ако има нещо малко положително, въпреки че не може да се приказва за позитивизъм в една война, то това е, че вместо да отслаби НАТО и демократичния свят, в действителност Путин укрепва НАТО ", сподели тя. Захариева уточни, че има необятна поддръжка за Финландия и Швеция да са част от Алианса.

 Атанас Славов, Демократична България Атанас Славов, Демократична България Източник: Zonanews
Атанас Славов ( " Демократична България " ) смята, че днешното решение на Народното събрание ще е историческо. " Това е една стратегическа смяна в това по какъв начин наподобява европейската сигурност в резултат на експанзията на Русия против Украйна ", сподели той.

 Цончо Ганев, Възраждане Цончо Ганев, Възраждане Източник: Zonanews
Цончо Ганев от " Възраждане " сложи въпроса дали би трябвало " България изобщо да е член на НАТО, българският народ, по думите му, би трябвало да се произнесе дали да сме част от военния съюз. " Ние от " Възраждане " не считаме, че е от изгода за нашата страна да подкрепим ратификация ", сподели той.

 Андрей Михайлов, Има Такъв Народ Андрей Михайлов, Има Такъв Народ Източник: Zonanews
Андрей Михайлов ( " ИТН " ) сподели, че НАТО не е единствено боен съюз. " НАТО е политика и дипломация, и една нова стратегическа идея ", уточни той.

Станислав Анастасов (ДПС) сподели, че няма по какъв начин да не се отговори на желанието на Швеция и Финландия да са част от НАТО. " България би трябвало да поддържа тази ратификация, тъй като ние от Движение за права и свободи разбираме доста добре, че преди да бъде боен и защитителен съюз, когато се постанова, НАТО е ценностен съюз ".

Настимир Ананиев ( " Продължаваме Промяната " ) засегна тематиката за хибридната война. Той разяснява, че тази ратификация е значима и за България, тъй като, по думите му, когато повече европейски страни станат членове на НАТО, по този метод цялата европейска философия и тактика " гледа в една посока ". Ананиев уточни, че по тематиката не би трябвало даже да има спор и подсети, че България от дълго време е направила своя избор.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР