Парламентът прекрати правомощията на заместник-председателя на Националното бюро за контрол

...
Парламентът прекрати правомощията на заместник-председателя на Националното бюро за контрол
Коментари Харесай

Парламентът освободи Георги Гатев от Националното бюро за контрол на СРС

Парламентът приключи пълномощията на заместник-председателя на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства Георги Гатев поради лишен достъп до класифицирана информация до равнище "Строго секретно ". Решението беше гласувано единомислещо със 111 гласа "за " и без диспути.

Държавната организация "Национална сигурност " лиши достъпа на Гатев до класифицирана информация с гриф "Строго секретно " след искане на прокуратурата поради данни, че той е нарушил служебните си отговорности. Гатев апелира акта за лишаване на разрешението му първо пред Държавната комисия за сигурността на информацията, а по-късно и във Върховния административен съд, напомня радио „ Дарик “.

В средата на януари Върховен административен съд отхвърли дефинитивно жалбата му против ДКСИ, поради отхвърли й да възвърне отнетия му от ДАНС достъп до секретна информация.

Славчо Велков от "БСП за България " изиска Гатев да бъде позволен в пленарната зала и, в случай че се наложи и има предпочитание, да бъде изслушан. Предложението му обаче беше отхвърлено.

Димитър Лазаров от ГЕРБ уточни, че настояването е безпричинно, тъй като е налице влезнал в действие административен акт, с който е доказано отнемането на достъпа. Предвид настъпилата несъответственост, Народното събрание освободи Георги Гатев от Националното бюро за надзор на СРС преди приключването на мандата му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР