Парламентът отхвърли проектокабинета Габровски“Въпреки консенсусната и авторитетна фигура на проф.

...
Парламентът отхвърли проектокабинета Габровски“Въпреки консенсусната и авторитетна фигура на проф.
Коментари Харесай

Вечерни новини: Неуспешен първи мандат; Вето на Изборния кодекс; Закриване на ДПК

Парламентът отхвърли проектокабинета „ Габровски “
Въпреки консенсусната и авторитетна фигура на проф. Николай Габровски, препоръчаното от него държавно управление с първия мандат на ГЕРБ не получи поддръжка от депутатите в 48-я парламент. Липсата на явен отговор на рецесиите и още повече – на политическа отговорност от страна на най-голямата партия в Народно събрание – бяха измежду главните аргументи, които депутатите акцентираха като претекст против проектокабинета. По време на дебатите преди вота той бе охарактеризиран от „ същинския А тим “ до „ заслон на прикрити ползи “. 
Президентът наложи несъгласие на измененията в Изборния кодекс
Държавният глава Румен Радев издаде декрет, с който постанова несъгласие върху измененията в Изборния кодекс, гласувани от депутатите в 48-ия парламент при започване на декември. Тогава ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия върнаха хартиената бюлетина и на процедура постановиха разбъркан избор на идващите избори. 
Правителството предлага изтеглянето на България от двете руски банки
Служебното държавно управление на президента Румен Радев публично предлага на Народното събрание да утвърди решение за излизането на България от капитала на две банки от руската ера. То се отнася за изтеглянето на страната от Международната капиталова банка (МИБ) и Международната банка за икономическо съдействие (МБИС).
Кабинетът внесе закон за закриване на Държавната петролна компания
Министерският съвет през днешния ден най-сетне предприе дейности за закриване на неработещото, само че харчещо бюджетни пари, „ Държавна петролна компания “. Решението на служебното държавно управление да внесе нужните промени в Закона за държавните запаси и военновременните ресурси идва две години и половина след формалното основаване на предприятието.
„ Черна разпределителна кутия “: Депутатите лимитират инхаус процедурите
Народните представители от 48-ия парламент са напът тотално да лимитират порочните инхаус процедури. На днешното си съвещание съвсем с единогласие те одобриха на първо четене промени в Закона за публичните поръчки (ЗОП). Въпреки това множеството от политическите сили дадоха поръчки за прекрояване на текстовете сред първо и второ четене.
Инфлацията в България продължава да се забавя
Годишната инфлация в България се забавя през ноември – за втори следващ месец. Средното повишаване на кошницата от артикули и услуги на националната статистика през предпоследния месец от годината доближава 16.9%. Охлаждането значително се дължи на по-високата база за съпоставяне по отношение на ноември 2021 година, когато инфлацията към този момент набираше скорост. Пикът ѝ бе през септември, когато тя доближи 18.7% – връх за последните близо 25 години.
НКЖИ разгласи план за интермодален терминал в Русе
Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ разгласява предварителна информация за два плана, заложени в Плана за възобновяване и резистентност. Става въпрос за построяването на интермодален терминал в Русе, както и внедряване на система за сигурност ERTMS, равнище 2 в жп сектора Русе – Каспичан. Общата планирана стойност на двата плана е над 241 млн. лева без Данък добавена стойност.
Държавата дава 3 млн. лева на Българска телеграфна агенция за нови електрически автомобили
Българската телеграфна организация (БТА) получава по бюджета си за 2022 година спомагателни 3 млн. лева от страната, с които да закупи служебни електрически автомобили, хибридни коли и микробуси. Решението за това бе гласувано на днешното съвещание на Министерския съвет. Инвестицията в транспортни средства се чака да помогне на медията в отразяването на районни събития и вести отвън рамките на страната. 
Германец трансформира остарял хотел в Семково в коливинг зона
Споделените работни пространства и потребността от еластичен модел на работа към този момент са нещо напълно обикновено и от ден на ден вложители, наред с плановете за елементарни офиси, възнамеряват и споделени пространства. Коливингът е нова идея в България, която разрешава на експертите елементарно да купят пакет за настаняване дружно с работно бюро. Идеята се основава на стопанската система на шерването.
Основателят на Binance чака сложни месеци за компанията
Главният изпълнителен шеф на Binance Чанпън Джао опита да успокои вложителите с думите, че обстановката на криптоборсата се е „ нормализирала “, откакто компанията бе принудена краткотрайно да замрази тегленията на стейбълкойна USDC. Междувременно обаче предизвести за идни сложни месеци.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинвечерни вести новините от деня несъгласие избирателен кодекс закриване държавна петролна компания ГЕРБ ПоследниНай-четениНакратко 32 Вечерни вести: Неуспешен първи мандат; Вето на Изборния кодекс; Закриване на ДПК Крипто 60 Основателят на Binance чака сложни месеци за компанията Бюджет и финанси 124 Българска телеграфна агенция получава 3 млн. лева за електрически автомобили Бюджет и финанси 1328 Правителството предлага изтеглянето на България от двете руски банки Компании 10705 Skoda обмисля евакуиране от най-големия авто пазар в света Компании 7248 Германец трансформира остарял хотел в Семково в коливинг зона Пазар на труда 6380 Търсенето на труд нараства, само че работната мощ е мощно лимитирана Личности 6380 Мъск към този момент не е най-богатият човек в света Всички новиниОще от НакраткоВиж всичкиВечерни вести: „ Магистрална беднотия “; България регистрира рекорден износВечерни вести: ГЕРБ сподели кабинета си; Еврозоната пести милиони на БългарияНовините от седмицата: Спорове за МРЗ и оптималния предел, България отвън Шенген
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР