Парламентът отхвърли окончателно предложението на БСП, подкрепено от мнозинството народни

...
Парламентът отхвърли окончателно предложението на БСП, подкрепено от мнозинството народни
Коментари Харесай

Без минимална работна заплата 850 лв. за 2023 г. окончателно

Парламентът отхвърли дефинитивно предлагането на Българска социалистическа партия, подкрепено от болшинството народни представители в 48 Народно заседание, за нарастване на минималната работна заплата на 850 лева

Депутатите започнаха разглеждане на удължителен бюджет 2022 година, като преди старта на дебата социалистът Георги Свиленски изиска да се удължи времето до приемане на измененията в Кодекса на труда, където е заложено нарастването. Народните представители отхвърлиха предлагането, което ядоса водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя стачкува, че се одобряват оферти на ПГ на " Продължаваме промяната " и нито едно обществено предложение на Българска социалистическа партия.

Нинова разгласи, че служебният кабинет ще обрече хората на беднотия и апетит . Румен Гечев пък разгласи, че се неодобрява условие за повишение на минималната работна заплата на Европейски Съюз.

Интересен факт е, че Комисията по обществена политика одобри нарастване на брутната минимална заплата до 50% от междинната - до 850 лева, само че в сумата да влизат и " клас прослужено време ", както и бонусите за нощен и ексклузивен труд. Вчера Политическа партия се отхвърли от това предложение, ГЕРБ-СДС, Демократична България, БВ и Движение за права и свободи през днешния ден също се въздържаха.

Да се увеличи минималната работна заплата ще взема решение Министерски съвет - от 710 на 770 лева, каквото предложение бе направено.

Срокът за публично разискване на постановлението изтича през днешния ден, за когато е планувано и съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

Парламентът удължи работното си време до приемане на всички бюджети - на страната, НЗОК и ДОО за 2022 година

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР