Парламентът освободи председателя на Народното събрание Росен Желязков. Решението беше

...
Парламентът освободи председателя на Народното събрание Росен Желязков. Решението беше
Коментари Харесай

Отстраниха Росен Желязков от поста председател на НС

П арламентът освободи ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.

Решението беше подкрепено от 129 народни представители от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ), „ Българска социалистическа партия за България “, „ Възраждане “ и „ ИТН “, „ срещу " гласоподаваха 103 от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. 

Проектът на решение за предварително освобождение на ръководителя на Народното събрание беше импортиран и подписан през вчерашния ден от народните представители от " Продължаваме промяната - Демократична България " и от " Българска социалистическа партия за България ".

Основанието е систематичното несъблюдение на отговорностите му като ръководител.

Конкретните претекстове към предлагането за решение са: нарушаване при процедурата по предварително преустановяване мандата на шефа на Националната здравноосигурителна каса - Станимир Михайлов; систематична корист с правото по член 48, алинея 5 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание ; нарушавания при осъществяване на парламентарния надзор по член 105 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание, се показва в претекстовете.



Преди гласуването Росен Желязков се сбогува с сътрудниците си с извънредно прочувствено слово, отказвайки то да бъде предавано директно по Българска национална телевизия и БНР, както предложи Йордан Цонев от Движение за права и свободи, съобщи.

" Скъпи сътрудници, за мен беше чест да бъда ръководителят на 49-ото Народно заседание ", заяви Желязков минути преди да бъде освободен от поста. От ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи го приветстваха на крайници. 

" Има една мисъл на един популярен афорист, който споделя, че от време на време би трябвало да замълчиш, с цел да бъдеш чут. Всички в тази зала сме хора. Но хора, които са пратени от други хора да  работят за хората. Като хора имаме нашите недостатъци и пристрастености. Но като народни представители би трябвало да имаме отговорност, отчетност и честност. И още едно качество, което от време на време губим - човечност. Защото тези хора, които  са измежду нас, чакат от нас решения за тяхното бъдеще и фамилии ", съобщи от трибуната Желязков.

Вижте повече в нашата изложба тук: 

Росен Желязков бе определен за ръководител на Народното събрание осем дни след тържеството разкриване на 49-ото Народно заседание с поддръжката на 136 народни представители от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ и „ ИТН “. 94-ма от „ Възраждане “, Движение за права и свободи и „ Българска социалистическа партия за България “ се въздържаха.

Росен Желязков, е приключил право, бил е народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно заседание (2021 - 2022), ръководител на Комисията за контролиране на известията, ръководител на Държавната организация " Електронно ръководство “, министър на превоза, осведомителните технологии и известията.

След повече от година на поста ръководител на 49-ото Народно събрание, той бе освободен предварително ден преди депутатите да преустановят съвещанията си поради идната предизборна акция за изборите за Европейски парламент и Народно заседание.  

Според парламентарния устав до осъществяване на нов избор на ръководител, Народното събрание се ръководи от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно показана партия или коалиция. Това в тази ситуация е Росица Кирова от ГЕРБ-СДС. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР