Парламентът окончателно реши, че вместо Булгартрансгаз, НАП и Агенция Митници

...
Парламентът окончателно реши, че вместо Булгартрансгаз, НАП и Агенция Митници
Коментари Харесай

Сблъсък в парламента заради допълнителната такса от 20 лв./MWh за пренос на руски газ

Парламентът дефинитивно реши, че вместо " Булгартрансгаз ", Национална агенция за приходите и Агенция " Митници " ще внасят енергийната вноска от пренос на съветски газ в бюджета .

Павела Митова от Има Такъв Народ разяснява, че нейната парламентарна група ще поддържа законопроекта, тъй като той предлага енергийната такса да " пада на плещите на Национална агенция за приходите, а не на " Булгартрансгаз ". Тя разясни, че енергийната вноска е в размер на 20 лева за мегаватчас и уточни, че вместо данък в този момент в закона се записва енергийна вноска. Тя разкритикува ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

" ПП-ДБ са ми ясни. Те към момента не осъзнават, че са извънредно лява партия " , сподели тя.  " Не е доста политкоректно да ги оставите да се самоубият. В желанието да ударят Русия, осакатяват цели браншове в страната " , обърна се Митова към ГЕРБ-СДС.

Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия сподели, че законопроектът е необходим, за " да не се банкрутира една от перлите в българския енергиен холдинг - " Булгартрансгаз ". Законопроектът е нужен да се прикрие правната отпадналост на ръководещите ", разясни той. Стойнев разкритикува, че сега желаят да трансферират цялата отговорност към Национална агенция за приходите и Агенция " Митници ", само че няма явен механизъм, по който това да се случи.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС моли законопроектът да бъде признат, тъй като с тази стъпка ще освободят " Булгартрансгаз " от задължението му 60 млн. лева на месец.

" Притеснява ме, че продължавате да трансферирате това на транзитьорите, само че към момента не виждам по какъв механизъм страната ще събира тези средства ", сподели той и уточни, че по негови сметки сумата на енергийната вноска ще бъде над 2 милиарда лева и в случай че те се окажат несъбираеми, недостига в Бюджета може да нараснали.

Станислав Анастасов от Движение за права и свободи разкритикува, че никой не дебатира и не слага въпроса по какъв начин ще се вземат от " Газпром " към 4 милиарда лева

" Не чух какви старания поставя България да си събере част от вредите, които Руската федерация ѝ аргументи поради войната в Европа ", сподели той. 

Анастасов не отхвърли, че е позволена неточност от страна на изпълнителната власт, когато са писали законопроекта, само че след днешните две гласувания тя ще бъде поправена.

Йордан Тодоров от " Възраждане " означи, че със законопроекта се цели Национална агенция за приходите и Агенция " Митници " да внасят енергийната вноска в бюджета, с което се прави опит да се избави " Булгартрансгаз ". Той обаче запита за какво въобще е призната енергийна вноска и дали е била нужна. Тодоров посочи, че те ще се въздържат и няма да гласоподават срещу законопроекта, с цел да се опитат да спасят " Булгартрансгаз ".

Вносители на законопроекта са Радослав Рибарски, Васил Стефанов и Ивайло Мирчев. Със законопроекта се предлага енергийните вноски при импорт и транспорт на природен газ за пренос с генезис от Русия с кодове по КН 2711 11 00 и 2711 21 00 да се дължат от ползвателите на газопреносната мрежа. Целта на предлагането е да не се заплаши ликвидността и финансовото положение на операторите на преносната мрежа. В момента по отношение на директния транспорт на природен газ с генезис от Русия, енергийните вноски са дължими от операторите на газопреносната мрежа. Предвид събитието, че операторите на газопреносната мрежа оказват единствено услугата по директен транспорт на природен газ, поради задачата на закона, тежестта на енергийните вноски би трябвало да се понесе от ползвателите на услугата по директен транспорт. Размерът на енергийната вноска се резервира в размер на 20 лева за мегаватчас. Със законопроекта се регламентира, че вместо " Булгартрансгаз ", Национална агенция за приходите и Агенция " Митници " ще внасят енергийната вноска от пренос на съветски газ в Бюджета.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР