Парламентът одобри предложението на служебното правителство да купим още 8

...
Парламентът одобри предложението на служебното правителство да купим още 8
Коментари Харесай

Купуваме още 8 изтребителя Ф-16 за 1,3 милиарда долара

Парламентът утвърди предлагането на служебното държавно управление да купим още 8 нови изтребителя Ф-16. 162-ма депутати гласоподаваха " за ", опълчиха се 49 от Българска социалистическа партия и " Възраждане ". 11 народни представители се въздържаха. Решението бе подкрепено с гласовете на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Демократична България ", " Български напредък " и част от депутатите на " Продължаваме Промяната ". Общо 10 от тях се въздържаха, а един гласоподава " срещу ", написа dir.bg.

Депутатите съпоставиха покупката на вторите Ф-16 с покупка на " близалки " и " затворен чувал с котки ", като нарекоха " хартиена бюлетина " и " празен чек " решението. Подобни метафори прозвучаха по време на дебатите за утвърждение на плана на Министерски съвет за капиталов разход в размер на 1 296 412 185 щатски $ или 2 540 967 882,60 лв. без Данък добавена стойност. Доставката на вторите осем F-16 Block 70 e планувана за 2027 година

В пленарната зала по време на дебатите присъстваше и министърът на защитата Димитър Стоянов, който след гласуването съобщи от трибуната, че вторите 8 бойни самолета ни трябват, с цел да имаме цяла ескадрила от 16 самолета. Той разясни, че новото решение се основава на контракта от 2019 година Стоянов разказа незабавната потребност от нови самолети за бойнта авиация и  благодари на народните представители, че са одобрили капиталовия разход.

" Българска социалистическа партия няма да поддържа " хартиената бюлетина " за Ф-16, ще подкрепим друга хартиена бюлетина ", сподели по време на дебатите социалистът Румен Гечев. Той съобщи, че ще го направи по финансови аргументи и от позиция на националната сигурност, защото първи осем самолета не са били доставени. По думите му не дава отговор на истината оправданието, че забавянето на " Локхийд Мартин " е поради COVID-19. Според Гечев това е налице поради преместването на завода. " Точно бедна България ли би трябвало да подкрепя доставчика? ", попита Гечев.

Ивайло Мирчев заключи след изявлението, че му " ухае на 1996 година ". " Никъде самолетите не чакат в склада ", подсети депутатът от Демократична България.

" Само че в Чехия и Словакия тези самолети летят, а у нас ги няма, не са доставени и договорът е нарушен. Има други страни-членки на Европейски Съюз и НАТО, които създават задоволително качествени самолети. Подписването на втория стадий демонстрира, че ние подтикваме нарушаването на контракти с финансови последствия ", отвърна соцдепутатът.

" Предлагат ни да купим още котки в чувал преди да сме видели първите котки в чувал, това е малоумно ", заключи Николай Дренчев от " Възраждане ". " От авиационна позиция тази покупка е неудачна и ненужна, авиацията ни има потребност от самолети в този момент, които съществуват. Това, което ще гласуваме, е излишно, ние подписваме един празен чек ", сподели някогашният водач и прикани Корнелия Нинова и Костадин Костадинов да съберат подписи за сезиране на Конституционния съд.

" Самолетите не са близалки в супермаркета, които можем да вземем и да смучем ", репликира Атанас Славов от Демократична България. Той изясни, че към този момент имаме рамка на стратегическо партньорство със Съединени американски щати, което е доста значимо за нас, и по тази причина не можем да вземем европейски самолети. Той акцентира, че е належащо да предизвикаме доверие в сътрудниците.

" Как се гради доверие? Ние сме платили и сме дали отговор на всички условия, а самолетите ги няма ", опонира му Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия. 

" На какво тъкмо ще летят нашите водачи следващата година - на метла или на рамка за стратегическо партньорство? ", насочи въпрос към Славов депутатът от " Възраждане " Николай Дренчев.

На това несъгласие Атанас Славов го попита какви самолети предлага да купим и установи, че от своя страна пък " Русия стига да взривяване на оръжейни хранилища и за това има свидетелства в прокуратурата и ДАНС ".

От Движение за права и свободи акцентираха, че не е редно някогашната управническа коалиция да опълчва разхода за нови самолети на обществените заплащания, тъй като това не е правилно и няма по какъв начин да стане. " Да не се заиграват със страховете на хората, тези пари не могат да бъдат пренасочени към обществена политика ", сподели Джейхан Ибрямов. Той подсети, че решението беше подадено от някогашния министър на защитата Драгомир Заков в последния ден на 47-ото Народно събрание. Така че " тези, които сте били вицепремиери и министри тогава, да не спекулират, че този контракт ощетява едни браншове по отношение на други ", загатна Ибрямов по адрес на соцлидерката Корнелия Нинова, откакто от Българска социалистическа партия се опълчиха с аргумента, че парите трябват за обществени помощи.

Депутатът от Движение за права и свободи предложи на " Възраждане " да четат по-добре, тъй като все още контракти няма. " Те занапред ще се готвят от кабинета, не лъжете ", сподели той на депутатите на Костадинов във връзка настояването им да ги видят.

Лидерът на " Български напредък " и някогашен министър на защитата поддържа покупката на изтребителите с аргумента, че се постанова рационализация на армията, а експремиерът Кирил Петков уточни в отговор на упрека за следващо харчене на пари против самолети на хартия, че предплатено се заплащат единствено 11% от цената на договорката. 89% от сумата след първия транш на Ф-16 ще се заплащат след това, напомни той какво е било решението на неговия кабинет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР