Парламентът одобри на първо четене бюджета на НЗОК за тази

...
Парламентът одобри на първо четене бюджета на НЗОК за тази
Коментари Харесай

НС прие бюджета на НЗОК за 2022 г. на първо четене

Парламентът утвърди на първо четене бюджета на НЗОК за тази година. "За " бяха 129 народни представители, 90 - "против ", без "въздържал се ". Проектът беше подсилен от "Продължаваме Промяната ", "БСП за България ", "Има подобен народ " и "Демократична България ". Против гласоподаваха ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и "Възраждане ", съобщи Нова тв.

В проектобюджета са заложени над 8,3 милиарда лв. за опазване на здравето през 2022 година 500 млн. лв. са разноските за ваксини, проби и медикаменти за лекуване на COVID-19. Над 470 млн. лв. ще са парите за лекарите на първа линия, а 100 млн. лв. ще са нужни за еднократните помощи от 75 лв. за пенсионерите при приключен имунизационен курс.

Преди гласуването главните рецензии на опозицията по бюджета на НЗОК бяха, че се оферират промени на парче.

„ Това не е бюджет на промяната, както се прокламира от страна на ръководещата коалиция. Той не основава никакви условия за реформиране на системата”, съобщи Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС.

„ Не се залагат никакви промени. Реформи на парче не се вършат. Необходимо е да има цялостна идея за такива”, сподели Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи.

В отбрана - ръководещите подсетиха, че са единствено няколко месеца на власт. „ Това са опциите, пред които нашата национална система е изправена”, каца Антон Тонев от „ Продължаваме Промяната”.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР