Парламентът облекчи процедурите за изграждане на малки фотоволтаични централи и

...
Парламентът облекчи процедурите за изграждане на малки фотоволтаични централи и
Коментари Харесай

Облекчиха режима за инсталиране на слънчеви колектори и фотоволтаични панели в жилищата

Парламентът облекчи процедурите за създаване на дребни фотоволтаични централи и слънчеви колектори за топла вода в жилищни и вилни здания за лични потребности. Това ще става без позволение за градеж при инсталиране на мощ до 20 kW. Народните представители приеха дефинитивно на второ четене измененията в Закона за устройство на територията (ЗУТ). 

Не се изисква одобрение на капиталови планове за издаване на позволение за строеж за създаване, главен ремонт и замяна на съоръжения за произвеждане на електрическа сила, топлинна сила и/или сила за изстудяване от възобновими източници (ВЕИ) към съществуващите еднофамилни жилищни здания и в прилежащите им поземлени парцели, силата от които ще се употребява единствено за лично ползване, ако общата им конфигурирана мощ не надвишава 20 kW, записаха в закона народните представители. Първоначално се предвиждаше тази конфигурирана мощ да е до 10,8 киловата, само че след спор в пленарната зала беше признат по-висок предел.

Режимът при инсталацията на фотоволтаици на покриви на къщи ще е осведомителен в две институции - основен проектант на общината и електроразпределителните сдружения (ЕРП). Крайната редакция беше препоръчана от Виолета Комитова ( " Български напредък " ). За лични потребности считаме, че не би трябвало да се влиза в спогодителен режим с ЕРП-тата, аргументира се тя. 

Владислав Панев ( " Демократична България " ) разяснява, че най-важното е, че облекчават процедурите за инсталацията на ВЕИ-та върху еднофамилни къщи. Той уточни, че тази борба я водят от два Народното събрание. 

Жечо Станков (ГЕРБ-СДС) изясни, че промените са свързани с програмата за безвъзмездни панели на покривите за еднофамилните жилищни здания, която следва да започва. Той изясни, че се понижава административната тежест, с цел да могат семействата да аплайват да получат 100 % безплатни средства за панели за топла вода и 70 % гранд за слънчеви панели за електричество, без да изкарват строително позволение, проектантска документи, тъй като ще е за тяхна персонална консумация.

С промените в Закон за устройство на територията се удължава и срокът за приемането на Общите устройствени проекти (ОУП) на общините с две години. Мярката е ориентирана към всички притежатели на парцели в общини без признати Общ устройствен план, които желаят да развиват стопанска активност отвън границите на обитаемоте места, изясни Младен Шишков (ГЕРБ-СДС).

Предвижда се по омекотен режим да става монтажът на съоръжения до 1 MW и отвън обитаемоте места. За монтаж на инсталациите върху съществуващите здания и постройки, в това число върху покривните и фасадните им структури, ситуирани отвън урбанизираните територии, не се изисква разработване и одобрение на обстоен организационен проект, записаха депутатите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР