Парламентът не защити националния интерес, защото предложението, което беше подкрепено,

...
Парламентът не защити националния интерес, защото предложението, което беше подкрепено,
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Френското предложение за РСМ пресича нашите червени линии

" Парламентът не отбрани националния интерес, тъй като предлагането, което беше подкрепено, остави доста неясноти. То се базира на един протокол сред България и Македония, който още не е подписан ". Така заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин разяснява гласуването на депутатите в петък, част от които утвърдиха предлагането на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз за започване на договарянията за еврочленството на Северна Македония. Проектът бе на " Демократична България " и в него се споделя, че България ще поддържа която и да е стъпка от процеса на европейска интеграция на районен съд Македония при прецизиране на преговорната рамка и заключенията на Съвета по този начин, че да се подсигурява вписването на българите в македонската конституция " там, където са упоменати други нации и на равна основа с тези нации ". След над четиричасов спор проекторешението беше признато със 170 гласа " за ", 37 " срещу " и 21 " въздържали се ". Проектът дава мандат на държавното управление да утвърди френското предложение.

Според Вигенин обаче българското общество не е останало уверено, че с това решение се прави крачка напред към отбраната на националния интерес. Той напомни, че са били импортирани три плана - на Движение за права и свободи в поддръжка на френското предложение, на ГЕРБ - с няколко условности, и на " Демократична България ", който дефинира като компромис с националните ползи. Българска социалистическа партия не поддържа първите два плана, само че защото единствено третият акцентира обстоятелството, че би трябвало да се съблюдават договореностите от контракта за добросъседство, съдействие и другарство от 2017 година и да се подсигуряват правата на българите, социалистите са решили да се въздържат. " В случая въздържал се значи неподкрепа ", изясни Вигенин позицията на социалистите. Той посочи, че главният въпрос е обвързван с това, че няма гаранции за езика.

Вигенин подозира, че всичко ще се окаже безсмислено, тъй като македонската страна отхвърля да одобри предлагането, а окончателното решение на България зависи от това дали ще бъде контрактуван и подписан протоколът. Затова социалистът е безапелационен, че е трябвало да продължим диалозите със идващото председателство и районен съд Македония. Според него този опит за консенсус във връзка с френското предложение е навредил на българския народен интерес.

След като бе взето решението в Народно събрание, от Министерство на външните работи излязоха с позиция, в която се споделя, че скоростта, с която районен съд Македония ще се доближава към участието в Европейски Съюз, зависи от нея самата и няма да бъде забавяна, в случай че страната извършва поетите задължения във връзка с европейските полезности и добросъседските връзки. От ведомството показват подготвеност да пристъпят към подписването на Протокола по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие, само че е ред на виновните фактори в съседката да покажат не с думи, а с дейности своята ангажираност и предпочитание за личното си, а и за това на района, европейско бъдеще, написа в позицията на външното ни министерство.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР