Случаят с доброволното предаване на Евелин Банев-Брендо и липсата на

...
Случаят с доброволното предаване на Евелин Банев-Брендо и липсата на
Коментари Харесай

Андрей Янкулов: Внезапното появяване на Брендо говори за сериозен институционален проблем

Случаят с доброволното предаване на Евелин Банев-Брендо и неналичието на отговор по какъв начин и по кое време той е влезнал в страната приказва за сериозен институционален проблем, щом Министерство на вътрешните работи не може да се оправи с разрешаването на сходни случаи.

Това сподели в изявление за вестник " Сега " правният специалист в Антикорупционния фонд Андрей Янкулов във връзка неочакваната поява на търсения и наказан Банев пред Централния софийски затвор, както и на търсения преди него Ангел Христов от така наречен братя Галеви. Че вторият е в България се разбра, когато умря.

" Очевидно е влезнал по някакъв метод на територията на страната, което поради това, че безспорно разполага със съществени финансови благоприятни условия, надали е толкоз мъчно, " сподели Янкулов по случая с Брендо, само че изясни, че всяка версия по какъв начин тъкмо се е случило това би била по-скоро в областта на догадките.

" Възможни са всевъзможни тълкования, аз не разполагам с някаква съответна информация и всичко може да бъде въпрос на нечиста сделка за какво се е прибра. Варианти доста може да има, може да са чисто персонални аргументи, " добави той.

Уточни обаче какво може да се случи оттук насетне след следващата молба на Евелин Банев да излежи и трите си присъди за наркотрафик - от Италия, Румъния и България - в български затвор.

" Има алтернатива тези санкции да бъдат трансферирани в България за изтърпяване, само че с цел да се случи това, би трябвало тази процедура надлежно да бъде изпълнена от управляващите на осъдилата го страна, надлежно Италия и Румъния, те да изпратят тези присъди с уверение и към този момент на база на това тук българският съд може да вземе решение за привеждане в осъществяване на тези санкции, " изясни юристът.

По отношение на случаите на търсените от закона, които не могат да бъдат открити, Янкулов сподели, че единствено разбор в Министерство на вътрешните работи може да покаже дали това е вследствие на неприятна работа или на справедливи фактори.

Другият значим въпрос съгласно него е по какъв начин тъкмо протича издирването на укриващите се от закона.

" Защо (Петьо Петров-Еврото) да не е в страната? Напълно е в границите на евентуалното да е. Най-вероятно се вършат някакви оперативно-издирвателни мероприятия за търсенето на тези лица. Въпросът е в какъв размер, до каква степен са съответни, до каква степен се употребяват всички вероятни начини и лостове за откриването и така нататък, " разяснява Янкулов.

По думите му фактът, че някогашният следовател е изпратен задочно на съд по едно от делата, свързани с проблема „ Осемте джуджета “, е проява на интензивност от страна на прокуратурата, само че няма по какъв начин да докара до разплитане на проблема.

" Всъщност това, за което става въпрос в " Осемте джуджета ", а точно една огромна мрежа за непозволено въздействие върху институциите, само че и с вътрешно присъединяване от самите институции, за което има прекомерно доста данни, някак си остават неглижирани. И ние опираме до една скица на машинация ", уточни Янкулов.

От поръчките на и.д. основния прокурор Борислав Сарафов за битка с корупцията отпреди година обаче не е останало съвсем нищо и след разпадането на постоянното държавно управление прокуратурата още веднъж е почнала с каузи за обществено дискредитиране, като това за корупция в митниците.

" Никой не разбра каква тъкмо е контрабанда, каква е била тази разработка на ДАНС две години, " сподели специалистът.

Той предвижда, че и този случай, както и доста други, просто ще заглъхнат в идващите години. Подобно развиване чака и по проблема " Нотариуса ".

" Ясно е, че няма по какъв начин да си представяме изключително институционално развиване по тази тематика. Тя влезе съществено в публичния фокус, само че този публичен фокус не може да трае постоянно, тематиката се изхабява, идват други кавги, " заключи Янкулов.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР