Парламентът не прие промени в Закона за прякото участие на

...
Парламентът не прие промени в Закона за прякото участие на
Коментари Харесай

Парламентът реши да не намалява изискванията за иницииране на референдуми

Парламентът не одобри промени в Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление, съобщи кореспондент на " Фокус " . Той бе импортиран от ПГ на " Възраждане " и целеше разширение на опциите за осъществяване на допитвания до народа.

Законопроектът бе отритнат с 67 гласа " за ",  20 " срещу " и 100 " въздържал се ". 

Част от предложенията на третата политическа мощ бяха за понижаване на броя депутатски гласове, с които може да бъде иницииран референдум. От " Възраждане " предлагаха всяка парламентарна група да може да инциира подобен, а не както в този момент да са нужни гласовете на минимум от 1/5 от народните представители. 

По отношение на броя подписи за разглеждането на референдум от " Възраждане " предлагаха да бъде понижен броят от 200 000 на 50 000, когато той би трябвало да бъде прегледан от Народното събрание. А във връзка с допитванията, които не изискват разглеждането от Народното събрание, от 400 000 на 100 000 - или с 1/4. 

От " Възраждане “ предлагаха още да бъдат ревизирани сроковете за наново иницииране на народорешението, като той да стане на седем дни, а не да е неотложно, както и за съответно установяване на периодите по процедурата за внасяне на предложение за референдум – от един месец на четиринадесет дни.

В законопроекта на третата политическа мощ се предвиждаше още и да бъде засилено присъединяване на жителите в локалната власт, тъй че да се усили локалното самоуправление.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР