Парламентът на Унгария гласува вчера за прехвърляне на държавни активи

...
Парламентът на Унгария гласува вчера за прехвърляне на държавни активи
Коментари Харесай

Унгарският парламент одобри спорна реформа във висшето образование

Парламентът на Унгария гласоподава през вчерашния ден за прекачване на държавни активи на стойност милиарди долари във фондации, които ще управляват доста от публичните университети и културните институции в страната - ход, който опозицията осъди като кражба на публични финансови средства, съобщи Асошиейтед прес.

Решението, признато с болшинството от две трети на ръководещата коалиция в Народното събрание, сложи 11 университета под контрола на публични фондации, ръководени от назначени от държавното управление попечителски препоръки. Това е поредна стъпка по път, който критиците дефинират като завладяване на системата на висшето обучение в Унгария от министър-председателя Виктор Орбан и неговата ръководеща партия ФИДЕС.

Фондациите получиха дарения на стойност милиарди долари от публични активи, в това число скъп неподвижен парцел, замък, пристанище и дялове в компании, отчасти притежавани от страната, като енергийната компания МОЛ и фармацевтичната " Гедеон Рихтер ", което докара до обвинявания за всеобщо прекачване на публично благосъстояние в ръцете на хора, правилни на държавното управление.

" Това е доста рисков ход. Мнозина допускат, че се основава дълбока страна ", сподели правният шеф на антикорупционната организация " Трансперънси интернешънъл " Миклош Лигети.

Унгарското държавно управление упорства, че промените са нужни за модернизиране на висшето обучение и че новият модел съставлява " преосмисляне на ролята на страната ", при което фондациите ще реализират публични задания, които нормално се извършват от държавното управление.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР